5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Vlada HNK: Obnova Kantonalnog suda Mostar, te dovršenje obnove Doma zdravlja Čitluk i Doma kulture Konjic

U Mostaru su danas, u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prisustvu premijera dr. sc. Nevenka Hercega, potpisani ugovori za provođenje odnosno dovršenje mjera obnove i energetske efikasnosti na tri javna objekta u HNK-u. S preduzećem Gradnja d.o.o. Mostar, kao izvođačem radova, potpisan je ugovor u iznosu od 971.769,19 KM za obnovu Kantonalnog suda u Mostaru, te ugovor u iznosu od 82.678,75 KM za završetak obnove Doma zdravlja Čitluk, dok je s preduzećem Građevinar Fajić Mostar, također kao izvođačem radova, potpisan ugovor za završetak obnove Doma kulture u Konjicu, vrijedan 80.007,53 KM.

”Izrazito sam ponosan na sve dosad učinjeno u okviru ukupnog Projekta energetske efikasnosti kojim je Vlada HNK-a postala svojevrsnim predvodnikom na prostoru cijele FBiH, obnovivši od 2015. godine dosad gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijelog Kantona, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata, objekata kulturne baštine, itd. Naš je konačan cilj energetski obnoviti sve javne objekte u HNK-u i raduje me što mogu reći kako smo nadomak njegovom ostvarenju”, rekao je premijer Herceg, dodavši kako Vlada u Projekat energetske efikasnosti ulaže značajna finansijska, budžetska, donatorska i kreditna sredstva.

”Kada je u pitanju Dom zdravlja Čitluk, ugovor je obuhvatio termoizolaciju i završnu obradu dijela fasadnih zidova te rekonstrukciju, hidro i termoizolaciju ravnoga krova. Što se tiče Centra za kulturu pri Narodnom univerzitetu Konjic, ugovorom je predviđena zamjena otvora, izrada dijela fasade i zamjena rasvjetnih tijela. Na kraju, ugovorom za obnovu i utopljavanje Kantonalnog suda Mostar, kao zaštićenog spomenika kulture koji datira iz austrougarskog perioda, planirano je zamijeniti otvore na cjelokupnom objektu, uraditi toplinsku izolaciju sa unutrašnje strane zidova, potom uraditi termiku dijela krovišta te ugraditi savremeni ”fan-coil” sistem grijanja i hlađenja, kao i toplinski izolirati veliki centralni atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore. Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNK-a, i to 546.977,22 KM iz kreditnog zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 KM direktno iz kantonalnog budžeta”, zaključio je premijer Herceg.

PROČITAJ:   Konjic: Festival „Food Fest“ u srijedu, 12.oktobra

Potpisivanju ugovora prisustvovali su čelnici projektom obuhvaćenih institucija te predstavnici Projekta energetske efikasnosti za BiH koji u FBiH tehnički  implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Predsjednik Kantonalnog suda Mostar Zoran Krtalić iskoristio je priliku da, u ime svih prisutnih predstavnika ugovorima obuhvaćenih institucija, uputi zahvalu premijeru HNK-a dr. sc. Nevenku Hercegu i cjelokupnoj Vladi na ukupnom razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se obnove i ”utople” kako ova tri objekta tako i svi javni objekti koji su dosad obnovljeni, kroz proteklih gotovo osam godina. Naglasio je kako je ovo veliki dan za instituciju kojoj je na čelu jer će biti obnovljena zgrada koja je jednim od simbola grada Mostara i cijelog Kantona.

Ured za odnose sa javnošću HNK / radiokonjic.ba

Foto: Ured za odnose sa javnošću HNK

26.10.2022.

Možda vas zanima