18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Vlada HNK: Potpisan protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici

Oglasi

U cilju efikasnijeg postupanja na sprečavanju počinjenja nasilja, efikasnijoj zaštiti žrtava nasilja i sankcionisanju počinitelja nasilja u porodici, danas je u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisan Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK.

U prisutnosti članova Koordinacijskog tijela i predstavnika Misije OSCE-a u BiH koja je pružala direktnu podršku izradi predmetnog dokumenta, Protokol su potpisali: premijer HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg, kantonalni ministri dr. sc. Goran Opsenica, dr. sc. Rašid Hadžović, Slađan Bevanda i Suad Balić, gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i načelnik Općine Neum Dragan Jurković, dok je predviđeno da svoje potpise i pečate stave i svi ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina u HNK-u.

U okviru Plana i Programa koje je izradilo Koordinacijsko tijelo temeljem Zakona o zaštititi od nasilja u porodici te usvojila Vlada HNK-a, među ostalim aktivnostima izrađen je i Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK. Resorni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. Opsenica potpisani je Protokol ocijenio istinskim civilizacijskim dostignućem, izrazivši iznimno zadovoljstvo što je dokument izrađen, usvojen i potpisan u ovom sazivu kantonalne vlade, na čelu s premijerom Hercegom.

”Cilj ovog dokumenta jeste osigurati uslove za sveukupan rad nadležnih tijela kako bi poboljšali i unaprijedili zaštitu i pružanje pomoći žrtvama nasilja u porodici, također i doveli do promjene vrijednosnog sustava, odnosno nenasilnog rješavanja sukoba i dosljedne primjene važećih zakonskih rješenja i uvažavanja ravnopravnosti spolova. Vlada je prepoznala značenje izrade i osiguranja svih potrebnih mehanizama provedbe jednog ovakvog dokumenta i raduje me što su svi uključeni u sistem koji je dužan pružiti zaštitu svakoj žrtvi nasilja pokazali svoju opredijeljenost ovom zajedničkom cilju, što ćemo posvjedočiti implementacijom postavljenih zadaća za period koje je pred nama”, rekao je danas premijer Vlade dr. Herceg, dodavši da je nasilje u porodici, odnosno svaki oblik nasilja veliki društveni problem čitave zajednice i traži maksimalnu uključenost svih relevantnih institucija, navodi se u saopštenju Vlade HNK.

Vlada HNK: Potpisan protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici

radiokonjic.ba

11.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima