Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Vlada HNK: Potpisan protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici

U cilju efikasnijeg postupanja na sprečavanju počinjenja nasilja, efikasnijoj zaštiti žrtava nasilja i sankcionisanju počinitelja nasilja u porodici, danas je u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisan Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK.

U prisutnosti članova Koordinacijskog tijela i predstavnika Misije OSCE-a u BiH koja je pružala direktnu podršku izradi predmetnog dokumenta, Protokol su potpisali: premijer HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg, kantonalni ministri dr. sc. Goran Opsenica, dr. sc. Rašid Hadžović, Slađan Bevanda i Suad Balić, gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i načelnik Općine Neum Dragan Jurković, dok je predviđeno da svoje potpise i pečate stave i svi ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina u HNK-u.

U okviru Plana i Programa koje je izradilo Koordinacijsko tijelo temeljem Zakona o zaštititi od nasilja u porodici te usvojila Vlada HNK-a, među ostalim aktivnostima izrađen je i Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK. Resorni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite dr. Opsenica potpisani je Protokol ocijenio istinskim civilizacijskim dostignućem, izrazivši iznimno zadovoljstvo što je dokument izrađen, usvojen i potpisan u ovom sazivu kantonalne vlade, na čelu s premijerom Hercegom.

”Cilj ovog dokumenta jeste osigurati uslove za sveukupan rad nadležnih tijela kako bi poboljšali i unaprijedili zaštitu i pružanje pomoći žrtvama nasilja u porodici, također i doveli do promjene vrijednosnog sustava, odnosno nenasilnog rješavanja sukoba i dosljedne primjene važećih zakonskih rješenja i uvažavanja ravnopravnosti spolova. Vlada je prepoznala značenje izrade i osiguranja svih potrebnih mehanizama provedbe jednog ovakvog dokumenta i raduje me što su svi uključeni u sistem koji je dužan pružiti zaštitu svakoj žrtvi nasilja pokazali svoju opredijeljenost ovom zajedničkom cilju, što ćemo posvjedočiti implementacijom postavljenih zadaća za period koje je pred nama”, rekao je danas premijer Vlade dr. Herceg, dodavši da je nasilje u porodici, odnosno svaki oblik nasilja veliki društveni problem čitave zajednice i traži maksimalnu uključenost svih relevantnih institucija, navodi se u saopštenju Vlade HNK.

vlada hnk: potpisan protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici
Vlada HNK: Potpisan protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici

radiokonjic.ba

11.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima