23.3 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Planska isključenja električne energije za 12.juni 2023.

Kupci sa trafo područja Kolonija I od 9 do...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Vlada HNK: Programom osigurano 4,8 miliona KM za borce

Oglasi

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona  prihvatila je, na nastavku 195. redovne sjednice, Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2023. godinu za Ministarstvo za pitanja boraca, u iznosu od 4.830.000,00 KM. Sredstva će biti utrošena u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK, važećim podzakonskim aktima i programima koje će provoditi resorno ministarstvo.

Program utvrđuje način utroška sredstava sa sljedećih pozicija: Grantovi udruženjima; Transfer fondaciji za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i boračke populacije; Izdaci na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica; Zdravstveno osiguranje; Medicinska prevencija i rehabilitacija; Ortopedska i druga pomagala; Pomoć programima zapošljavanja i samozapošljavanja; Subvencioniranje obaveze plaćanja naknade za građevinsko zemljište; Stambeno zbrinjavanje; Jednokratne novčane pomoći; Naknade za podizanje i održavanje nadgrobnih spomenika; Naknade troškova sahrane; Pomoć na osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja; Obilježavanje značajnih datuma; Subvencioniranje zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida; Sufinansiranje plaćanja naknade upisa u obrazovne ustanove; Subvencioniranje doškolovanja, stručno osposobljavanje i prekvalifikacija; Novčana egzistencijalna naknada demobilisanim borcima te Sufinansiranje smještaja u staračke centre.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji kantonalnih novčanih podrški za 2022. godinu. Izvještaj je obuhvatio provedene aktivnosti donošenja provedbenih propisa, programa i uputstava, tok zaprimanja i obrade zahtjeva, odobrene zahtjeve po vrstama podrški, broju klijenata i odobrenim sredstvima. Sredstva za realizaciju kantonalnih novčanih podrški osigurana su Budžetom HNK za 2022. godinu u iznosu od 2.500.000,00 KM, dok su Izmjenama i dopunama Budžeta za prošlu godinu utvrđena u ukupnom iznosu od 3.475.000,00 KM. Na sjednici je iznesen podatak kako je, kao ishod kantonalnih poticaja kroz proteklih pet godina, HNK bogatiji za čak 400 hektara novih nasadnih površina.

Vlada HNK: Programom osigurano 4,8 miliona KM za borce

Vezano za resor zdravstva, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se može propisivati u sklopu obaveznog osiguranja. Ključna izmjena u odnosu na prethodno stanje jest da je odsad svakom liječniku specijalisti/subspecijalisti odnosno specijalisti ortodontu /  protetičaru ili stručnom konziliju bolničkih zdravstvenih ustanova u HNK omogućeno, na osnovu medicinskih indikacija, pacijentima preporučivati ortopedska i druga pomagala, što je ranije mogao činiti samo ovlašteni liječnik. Predmetna odluka značajno unapređuje procedure i skraćuje put ovoj kategoriji pacijenata do nužnih ortopedskih i drugih pomagala.

Na sjednici je usvojena i Odluka o odobravanju i utrošku novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2023. godinu Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite za provođenje Kantonalnog programa ranoga otkrivanja raka dojke za period 2023. – 2026.,  u iznosu od 200.000,00 KM. Istaknuto je kako se nastavkom provođenja tog programa značajno utiče na pozitivan ishod liječenja, smanjuje smrtnost te značajno utiče na kvalitetu života oboljelih od ove zloćudne bolesti.

Između ostaloga, Vlada je finansijski podržala i ovogodišnje nastupe Turističkog klastera Hercegovina na značajnim međunarodnim turističkim sajmovima koji će biti održani u Njemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama. Usvojeno je i niz drugih odluka, rješenja i zaključaka.

Ured Vlade HNK za odnose s javnošću

17.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima