back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Vlada HNK: Protest zdravstvenih radnika je u potpunosti opravdan

Izostao je i nagovještaj mogućnosti poslodavaca da dio tih sredstava opredijele za pomoć zdravstvenim radnicima

Protest zdravstvenih radnika je u potpunosti opravdan, a odgovorni umjesto kolektivnog sjećanja nude kolektivnu amneziju. Do jučer su zdravstvene radnike okivali u zvijezde, zahvaljivali im za sve što su učinili i čine u vrijeme pandemije, a danas unatoč činjenici da pandemija još nije okončana, dovode ih u situaciju da na ovakav način traže ono što im po svemu pripada, a što su drugi već dobili.

Vlada HNK je vremenom postala „prava“ adresa za sve probleme, no u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNK se usprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive  kategorije kao što su korisnici socijalne pomoći, penzinei, borci, zdravstveni radnici, uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo izravnim korisnicima kantonalnog budžeta te se u finansijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu  situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale. 

No kako je rečeno Vlada HNK nije jedina adresa za prteste. Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK i Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2022. godinu predviđena su dodatna financijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u kantonu.

No izostao je i nagovještaj mogućnosti poslodavaca da dio tih sredstava opredijele za pomoć zdravstvenim radnicima. Umjesto toga upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNK. A Vlada HNK je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih budzeta izdvajali financijska sredstva samo za njihove zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNK, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u finansiranju zdravstvenih ustanova.

No umjesto toga, na djelu je zabijanje glave u pijesak kao oprobani recept, kojim su nebrojeno puta do sada svoju odgovornost prebacili na Vladu HNK

Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni radnici organizirati proteste pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju?

radiokonjic.ba

Vlada HNK

19.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]