Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Vlada HNK sa sindikatima korisnika kantonalnog budžeta

Premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, zajedno s ministrom finansija Adilom Šutom, ministrom unutrašnjih poslova Marijom Marićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnanom Velagićem i ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goranom Karanovićem održala je danas sastanak s čelnicima šest sindikalnih organizacija, korisnika Budžeta HNK-a. Sastanku su prisustvovali čelnici sindikata osnovnoga i srednjeg obrazovanja, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika: Goran Miličević, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Nail Balić, Dalibor Alilović i Miron Torlo.

Predstavnici kantonalne vlade podsjetili su na to kako su još uvijek na snazi potpisani kolektivni ugovori odnosno izmjene i dopune kolektivnih ugovora sa svim granama čiji su predstavnici prisustvovali sastanku te istaknuli kako Vlada u cijelosti poštuje sve odredbe tih ugovora, uključujući i one o povećanju primanja korisnika kantonalnog budžeta. Naglasili su kako zajamčena osnovica za obračun plata nikada ne će biti upitna, a svi eventualni razgovori o povećanjima primanja moraju biti u skladu s realnom procjenom prihoda u Budžetu.

Govoreći o problematici pravomoćnih sudskih presuda, Vlada će o toj temi obaviti razgovor sa kantonalnim javnim pravobraniocem, na osnovu čega će izraditi program rješavanja i toga pitanja. Predsjednica Buhač predstavnicima sindikalnih organizacija predočila je činjenice kada je u pitanju zatečeno stanje s Budžetom, ističući kako su određene špekulacije u javnosti dovele do različitih interpretacija stvarnoga stanja, o čemu je govorila i na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon sastanka. Osim predsjednice, javnosti su se obratili i ministar finansija Adil Šuta, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić, a možete poslušati i njihove izjave.

Izjava premijerke Vlade HNK Marije Buhač
Izjava ministra finansija Adila Šute
Izjava ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Adnana Velagića

Vlada HNK/radiokonjic.ba

08.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima