-4.5 C
Konjic
8 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Intervju sa novoimenovanim direktorom JU Dom zdravlja Konjic

Doktor Džemal Hajduk: "Ovo je vruć krompir u rukama,...

Počelo drugo polugodište: u Konjicu danas nastava online, đaci sutra u školskim klupama

Prvi školski dan drugog polugodišta u školskoj 2022/2023. godini...

„Merhametove“ humanitarne kase na tri lokacije u Konjicu

„Merhametove“ humanitarne kase se nalaze u objektima: Bingo Konjic,...

Udruženje učitelja Kantona Sarajevo održalo seminar u Konjicu

Proteklog vikenda Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je održalo seminar...

Vlada HNK: Usaglašene Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022.

Na nastavku 188. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usaglasila je Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022. godinu.

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 miliona KM na ime dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduslove na osnovu kojih je jednoglasno usvojila Odluku o isplati 1.080,00 KM na ime podrške korisnicima Budžeta HNK. Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, pripravnike i savjetnike, dok su od iste izuzeti premijer, ministri i poslanici u Skupštini HNK. U Izmjenama i dopunama Budžeta HNK također je planirano dodatnih 3 miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK. Budući da je Vlada dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu u kojem je osigurano dodatnih 13 miliona KM zdravstvenim ustanovama u Kantonu, pozvala je osnivače i menadžment zdravstvenih ustanova da, također, dodatnim sredstvima još snažnije preduzmu sve mjere kako bi se poboljšao materijalni status djelatnika u zdravstvu.

Nastavljajući započete aktivnosti u vezi s rješavanjem pravomoćnih sudskih rješenja, Vlada je usvojila Odluku o isplati 500.000,00 KM na ime redovnih sudskih presuda.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava sa pozicije ”Transfer drugim nivoima vlasti” u iznosu od 100.000,00 KM, kojima se podupiru manifestacije iz turizma. Također, donesen je Zaključak kako će prioritet imati manifestacije koje podršku nisu dobile od drugih institucija. Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava sa kriterijima raspodjele ”Transfer neprofitnim organizacijama” u iznosu od 400.000,00 KM.

Također, Vlada je usvojila Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ”Transfer za jačanje turističkih kapaciteta”, planiranih Budžetom HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 1.400.000,00 KM, Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ”Transfer neprofitnim organizacijama” planiranih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 149.500,00 KM i Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program utroška sredstava ”Tekući transferi drugim nivoima vlasti” planiranih Budžetom HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 400.000,00 KM.

PROČITAJ:   Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa o Izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK  za 2022. godinu s pozicije ”Namjenska sredstva od naknada prikupljenih po osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta” u ukupnom iznosu od 1.073.923,33 KM.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, donijela Odluku o finansiranju i sufinansiranju rekonstrukcije u osnovnim školama Marka Marulića u Prozor-Rami, te Trećoj i Šestoj osnovnoj školi u Mostaru, u iznosu od 130.000,00 KM.

Vlada je dala saglasnost i na prijem u pravosudne organe u HNK, i to 20 namještenika i 8 državnih službenika u općinskim sudovima, potom Kantonalnom sudu Mostar i Kantonalnom tužilaštvu.

Vlada HNK

09.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima