3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

“Sijaset” predstavlja BiH na Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta u Hrvatskoj

Rame uz rame sa najboljim amaterskim pozorištima sa područja...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Vlada HNK: Usvojen Nacrt strateškog plana razvoja boračkog poduzetništva

Na prvom dijelu danas započete 184. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, usvojila Nacrt Strateškog plana razvoja boračkog preduzetništva na području HNK za period 2022.-2025. godine.

Na prvom dijelu danas započete 184. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, usvojila Nacrt Strateškog plana razvoja boračkog preduzetništva na području HNK za period 2022.-2025. godine. Ciljevi Strateškog plana vezani su za uspostavljanje poticajnog okruženja za promociju i razvoj boračkog preduzetništva kako bi se smanjile društvene razlike, potaknula resocijalizacija i osiguralo povećanje nivoa zaposlenosti, te pravednija raspodjela društvenog bogatstva posebno u kontekstu podrški posebnim društvenim grupama kao što su borci i članovi njihovih porodica.

Tokom rasprave istaknuto je kako se radi o iznimno važnom strateškom dokumentu, a njegovim usvajanjem Vlada potvrđuje spremnost da svim borcima, posebno preduzetnicima, osigura podršku za njihove razvojne-preduzetničke projekte.

Vlada je također usvojila Odluku o utvrđivanju uslova i načina uvođenja u sistem zdravstvenog osiguranja zdravstveno neosiguranih vjerskih službenika. Pravo na zdravstveno osiguranje imati će svi vjerski službenici koji nisu osigurani po drugoj osnovi, a najduže do navršenih 65. godina života.

Također, Vlada je razmotrila Program Ministarstva za pitanja boraca o sticanju radnog iskustva i usavršavanja djece poginulih boraca u organima uprave i ustanovama HNK, koji za cilj ima da djeci poginulih boraca olakša integraciju na tržište rada i kroz sticanje radnog iskustva i usavršavanjem na odgovarajućem radnom mjestu spriječi njihovu dugotrajnu nezaposlenost, a o čemu će se izjasniti na nastavku sjednice.

Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju novčanih sredstava za obilježavanja značajnih datuma iz Domovinskog rata u ukupnom iznosu od 150.000,00 KM, te Odluku o odobravanju 50.000,00 KM za finansiranje izgradnje zajedničkih spomen obilježja poginulih boraca.

PROČITAJ:   Konjički vatrogasci imali intervenciju na izvlačenju zaglavljenog autobusa u rejonu Boračke drage

Također, usvojena je i Odluka o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja boraca i članova njihovog kućanstva u iznosu od 3.600,00 KM.

Vlada je, također, usvojila i uputila u dalju skupštinsku proceduru  Prijedlog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva u HNK, u koji je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo uvrstila prijedloge i primjedbe koji su istaknuti tokom rasprave, kao i prijedloge jedinica lokalne samouprave.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, usvojila  Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o sudskim taksama s Tarifom, te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru. Ovim prijedlogom izvršene su dopune Zakona koje su se kroz praksu primjene pokazale potrebnim. Također je usvojen Prijedlog Uredbe o naknadama za vrijeme provedeno u pripravnosti za rad, odvojeni život od porodice i smještaj na mjestu rada.

Vlada je dala saglasnost na Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Ustanove ”Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba” Stolac za period od 1.1. do 30.6. 2022. godine. Istaknuto je kako je je u tom periodu Ustanova pružila smještaj za 150 korisnika za koje je osigurana cjelodnevna zdravstvena zaštita, te redovni pregledi psihijatra, neuropsihijatra i doktora opće prakse.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK, Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za deset elektroenergetskih objekata foto naponskih elektrana ”PLINOMATIC”.

Iz resora Ministarstva privrede razmotrene su i usvojene Informacija o realizaciji elektroenergetskog bilanca i Informacija o realizaciji prometa naftnih derivata za prvih šest mjeseci ove godine na području HNK.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o uslovima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava ostvarenih od korištenja poljoprivrednog zemljišta u HNK.

PROČITAJ:   Raspisan Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama iz Budžeta Grada Konjica za 2022.godinu

Današnja sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona započela je minutom šutnje za tragično stradale članove porodice Krstić.

Odjel za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade HNK

27.09.2022.

Možda vas zanima