4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Užasan epilog prometne nesreće u Vitezu, ima teško povrijeđenih, među njima i djece

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kasno sinoć na magistralnom...

Vlada HNK: Više od pola miliona KM za projekte iz kulture i sporta

Danas je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, usvojila odluke o odabiru korisnika po stavkama ”Ostali izdaci za kulturu” i ”Ostali izdaci za sport + uspješnim pojedincima” kojima su odabrani svi kandidati koji su ispunili tražene uslove iz javnih konkursa.

Tim je odlukama izdvojeno ukupno 520.000,00 KM budžetskih sredstava za direktnu podršku projektima kulturnih i sportskih kolektiva, kao i uspješnih pojedinaca s prostora cijelog kantona, i to iznos od 280.000,00 KM za sport i 240.000,00 KM za kulturu. Naglašeno je da je riječ o dijelu sredstava koje Vlada planira da izdvoji za sport i kulturu u ovoj godini.

Danas je prihvaćena i Informacija o Projektu unapređenja kvaliteta zraka u BiH za period od 2023. do 2028. godine. Vlada HNK učestvovat će u tom projektu koji će se implementirati putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Sredstva za realizaciju Projekta biće osigurana kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke u maksimalnom iznosu od 15.500.000,00 eura za cijelu FBiH, prema planu realizacije Projekta.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za rješavanje socijalnog stambenog zbrinjavanja, nužnog smještaja boraca i članova njihovih porodica u iznosu od 88.000,00 KM.

U cilju omogućavanja što funkcionalnijeg rada Skupštine HNK, Vlada je, nakon prethodnih izdvajanja za finansiranje rekonstrukcije i dogradnje zgrade Skupštine, danas donijela Odluku da, uz ranije izdvojeni iznos od 500.000,00 KM, osigura i dodatnih 320.000,00 KM u ovoj godini za opremanje objekta. Uključivo s ovim sredstvima, zgrada Skupštine HNK biće u potpunosti dovršena i opremljena.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Vlada je usvojila odluke o odobravanju nabavke i opremanju Kantonalnog suda Mostar, Općinskog suda Mostar, Općinskog suda Konjic i Kantonalnog tužilaštva Mostar u ukupnom iznosu od 335.590,00 KM.

PROČITAJ:   JKP „Vodovod i kanalizacija“ Konjic: Ulica 4.muslimanske bez vodosnabdjevanja zbog radova na vodovodnoj mreži

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za tri elektroenergetska objekta i to: FNE ”PLAVO SUNCE4”, FNE ”PLAVO SUNCE 5” i ”PLAVO SUNCE 6”.

Vlada je prihvatila Informaciju o provođenju Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022. s prijedlogom za nastavak programa za period 2023. – 2026. Prvi mamografski pregledi provedeni su u SKB-u Mostar i Domu zdravlja Konjic kao pilot program, te je upućeno 500 pozivnica ženama, a dodatnih sedam javilo se samoinicijativno. Potpisani su ugovori sa svim zdravstvenim ustanovama koje su iskazale spremnost učestvovanja u ovom programu. Uzimajući u obzir da otkrivanje promjena u ranoj fazi ove bolesti ima višestruke benefite u smislu pozitivnog ishoda liječenja, ali i drastičnog smanjenja troškova, potvrđuje se ekonomska opravdanost Programa, o čijemu nastavku su se pozitivno očitovale sve zdravstvene ustanove na području Kantona.

Uz pobrojane, Vlada je usvojila i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.

Ured za odnose sa javnošću Vlade HNK / radiokonjic.ba

14.09.2022.

Možda vas zanima