21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Voditelj Misije OSCE-a u BiH kod premijera HNK-a.

Nakon uspješne konferencije ”Lokalni akcijski plan za poboljšanje položaja Roma u HNK”, organizirane od strane Stručnoga tima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz podršku mostarskoga ureda Misije OSCE-a, premijer HNK dr. sc. Nevenko Herceg primio je u svojoj kancelariji NJ.E. ambasadora Briana Aggelera, voditelja Misije OSCE-a u BiH.

Razgovarali su o ukupnomu radu Vlade i o aktuelnoj situaciji u HNK, s naglaskom na pitanja ljudskih prava, obrazovanja i drugih područja za koja je OSCE posebno zainteresirana. Potaknuti temom ravnopravnosti kako manjinskih zajednica tako i konstitutivnih naroda na cjelokupnomu prostoru BiH, osvrnuli su se na posljednje izmjene Ustava HNK kojima je osigurana konstitutivnost Srba u ovom kantonu.

”Naša je opredijeljenost biti Vladom svih naroda i svakoga građanina, što smo na konkretnim primjerima u više navrata i dokazali. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNK jasno smo poručili kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru”, poručio je premijer Herceg.

Također je dodao kako je Vlada, osim zajedničkoga projekta u vezi s obrazovanjem romske djece, na jednoj od nedavno održanih sjednica usvojila i Odluku o usvajanju Prijedloga strategije za mlade HNK za period od 2023. do 2028. godine, kao i Akcijski plan za 2023. godinu.

”Odlučili smo se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima. Strategija je urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama, kao i sa Strategijom razvoja HNK za period  do 2027. godine”, rekao je prvi čovjek Vlade HNK, istaknuvši kako se kod izradbe Strategije posebna vodilo računa o tome da ona bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti kantonalnog nivoa vlasti, uključujući nezaobilaznu saradnju s općinskim / gradskim nivoima, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Dokazom kako je Vlada HNK u vrh svojih prioriteta stavila mlade, osim opsežnih obnova i ”utopljavanja” školskih objekata i stipendiranja više od 3000 studenata, jest činjenica da iz godine u godinu provodi projekt stjecanja prvoga radnog iskustva te u tijelima kantonalne uprave omogućava obavljanje jednogodišnjeg vježbeničkoga staža, potom da finansijski pomaže mlade naučnike, itd.

Čestitavši na uspješnom realiziranju konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati provođenja Lokalnoga akcijskog plana za poboljšavanje položaja Roma u HNK, ujedno i zahvalivši domaćinu na srdačnoj dobrodošlici, veleposlanik Aggeler istaknuo je zadovoljstvo nivoom uspostavljene saradnje između Vlade HNK i Misije OSCE-a istaknuvši kako ju je spreman i unaprijediti kroz kontinuiranu razmjenu informacija i međusobne susrete te saradnju na novim konkretnim projektima.

radiokonjic.ba/vladahnk.ba

12.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima