back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

„Vratimo riječnog raka u Boračko jezero“

U sklopu projekta Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa „Vratimo riječnog raka u Boračko jezero“ od 20. – 22.10.2023. održat će se niz aktivnosti u Konjicu i na Boračkom jezeru. Cilj je pokrenuti inicijativu  i realizovati projekat osnaživanja ekološke svijesti i sprečavanja daljeg zagađivanja Boračkog jezera i rijeke Neretve.

U petak, 20.oktobra, 100 učenika iz Prve i Druge osnovne škole iz Konjica učestvovat će u akciji čišćenja Boračkog jezera, nakon čega će biti održana i Eko radionica za djecu s ciljem jačanja ekološke svijesti kod mlade populacije, kazao je u ime organizatora Elmir Hadžialić.

Istoga dana održat će se i panel diskusija u hotelu Graden city sa početkom u 16 sati.

„Bit će organizovan okrugli sto o temi Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa „Vratimo riječnog raka u Boračko jezero“. Ova je tema izabrana jer smo svjesni da je prije rata bilo normalno vidjeti i uloviti jezerske, riječne rakove. Sada tog raka skoro da i nema. U konačnici je cilj gradnja energetskog, kanalizacionog prstena oko Boračkog jezera sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda. Na taj način bi se obuhvatile sve otpadne vode, od logora izviđača do objekata koji nemaju nepropusne septičke jame. Otpadne vode se ispuštaju u Šišticu, a onda se ta voda ulijeva u gornji tok rijeke Neretve“ – naveo je Hadžialić.

„vratimo riječnog raka u boračko jezero“
Elmir Hadžialić

Na panel diskusiji aktivno učešće će uzeti stručnjaci iz sfere ekologije, zaštite i očuvanja životne okoline.

„Učesnik će biti inžinjer Nedžad Bubica, magistar ekologije Osman Delić, u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma Mehmed Cero, u ime Eko Paka Aida Hrbat, u ime Grada Konjica pomoćnik gradonačelnika Esad Omerović, u ime Fonda za zaštitu okoliša Adi Habul. Na ovaj okrugli sto su pozvani i predstavnici Udruženja ribara Konjic koje će zastupati Teufik Nikšić, u ime Udruženja raftera Kasim Džajić, u ime Odreda izviđača Neretva Konjic Haris Hadžizukić, a moderiraće Zlatan  Vukmirović. Zainteresovani sugrađani mogu doći na ovu diskusiju uz prethodnu prijavu “ – kazao je Hadžialić.

„vratimo riječnog raka u boračko jezero“
„Vratimo riječnog raka u Boračko jezero“

U sklopu projekta u subotu 21. oktobra planiran je nastavak čišćenja priobalnog dijela Boračkog jezera, u kojem će učestvovati volonteri iz Sarajeva. U nedjelju, 22. oktobra,biće upriličena dodjela zahvalnica učesnicima projekta.

radiokonjic.ba

18.10.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima