back to top

Drugi upravo čitaju

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini,...

SIPA: U akciji “Paravan” uhapšene tri osobe u Mostaru, Međugorju i Konjicu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača BiH na Boračkom jezeru  

Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru...

Vrijedne volonterke Crvenog križa Konjic: Volimo pomagati drugim ljudima

Mlade Konjičanke, Džana Macić, Džana Novalić i Ranya Landžo, učenice su Srednje medicinske škole Konjic i volonterke Crvenog križa Konjic.

Prije četiri godine su zajedno počele angažman u ovoj organizaciji i do sada su učestvovale u brojnim aktivnostima, kao što su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, obilazak starih i iznemoglih osoba i pružanje pomoći prilikom provođenja vakcinacije protiv covid-19.

-Najviše me podstakla humanost na volonterski angažman, ali i iskustva ranijih generacija, naših prijatelja, koji su bili dio Crvenog križa. Svidjelo nam se to što oni rade i tako smo odlučile da se angažujemo i pomažemo ljudima.Također,  sve tri smo učenice medicinske škole, pa je i to utjecalo na našu odluku-kazala je Džana Macić.

vrijedne volonterke crvenog križa konjic: volimo pomagati drugim ljudima
Vrijedne volonterke Crvenog križa Konjic: Volimo pomagati drugim ljudima

Njena prijateljica, Džana Novalić, ističe da je kroz rad u Crvenom križu spoznala sebe, jer je pohađajući edukativne radionice, naučila dosta toga.

-Ovaj angažman mi je pomogao da naučim neke životne lekcije i spoznam koliko je važno pomagati drugima.Volim to raditi i na taj način doprinositi našoj lokalnoj zajednici-navela je Džana.

Slično razmišlja i Ranya Landžo.

-Ono što me motivisalo jeste pomaganje drugima, jer mi smo tu da pružimo pomoć, da li u vidu hrane, razgovora, ili kroz neke druge aktivnosti-rekla nam je Ranya.

vrijedne volonterke crvenog križa konjic: volimo pomagati drugim ljudima
Vrijedne volonterke Crvenog križa Konjic: Volimo pomagati drugim ljudima

Ove vrijedne volonterke su prošle različite edukacije, kao što je predavanje o važnosti vakcinacije održanom u Sarajevu, zatim kamp mladih na Boračkom jezeru, ali i druge radionice, koje su im pomogle da unaprijede svoj voloterski rad. Ističu, da je važno biti human i pokazivati solidarnost sa ljudima kojima je pomoć potrebna, a  one kao najemotivnije trenutke izdvajuju posjete starim i iznemoglim sugrađanima.

-Posjete znaju biti baš emotivne, jer su to sve stare osobe koje žive same, ili su bolesni, iznemogli. I kroz razgovore sa tim ljudima naučimo neke lekcije, jer uvijek nam upute neki savjet, ispičaju nešto iz svog života, tako da stalno učimo-kazala je Džana Macić.

Volonterke Džana Macić, Džana Novalić i Ranya Landžo su pozvale i druge mlade ljude da se okušaju u volonterizmu, jer će kroz taj rad, naučiti jako puno o sebi, drugim ljudima i pravim životnim vrijednostima.

radiokonjic.ba

17.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima