Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Za poticanje na ubojstvo tri godine zatvora

Vrhovni sud Federacije BiH je, prema riječima sudija Nidžare Zlotrga, Dragana Čorlije i Emira Neradina, odbio žalbu branioca kao neosnovanu i donio presudu kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Mostaru kojom je Andrijan Jurković iz Čapljine osuđen na tri godine zatvora.

Podsjetimo, Županijski sud u Mostaru je 14. marta 2022. godine donio presudu kojom je optuženi Andrijan Jurković iz Čapljine, ranije osuđivani, oglašen krivim za događaj od 07.08.2020. Craft’ restoran u Egrets.

Kako se navodi u presudi, nakon kontinuiranih verbalnih sukoba sa Igorom Čolićem, Jurković je izašao iz BMW-a zajedno sa svojim bratom Markom Jurkovićem i Matkom Križanovićem, a oni su stajali na betonskoj stazi – Matko Križanović je u rukama držao automatsku pušku “kalašnjikov”. , a Andrijan Jurković se kretao prema Igoru Čoliću, prijeteći i natjeravši Križanovića da puca u smjeru glave ozlijeđenog Igora Čolića.

Križanović je ispalio dva hica, usred kojih je Igor Čolić zadobio teške tjelesne ozljede u vidu prostrelnih rana obje potkoljenice, te pao na tlo, čime je optuženi Andrijan Jurković, uz mogući umišljaj, podstakao izvršenje krivičnog djela. ‘ubistva’ koje je pokušao, čime je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. i 32. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te ga je Sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Naime, član 32. Krivičnog zakona FBiH propisuje da će se ko umišljajno podsticati na izvršenje krivičnog djela kazniti kao da ga je sam počinio.

Nakon ovog događaja, Križanović je u bijegu i nedostupan policiji i pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

Međutim, protiv ove presude žalbu je uložio branilac okrivljenog, advokat Haris Hakalović zbog, kako smatra, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, sa prijedlogom da se žalba usvoji i pobijana presuda poništi.

Međutim, 20. listopada 2022. godine Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, prema riječima sudija Nidžare Zlotrga, Dragana Čorlije i Emira Neradina, donio je presudu kojom je žalbu branitelja Andrijana Jurkovića odbio kao neosnovanu i potvrdio presudu Županije. Sud u Mostaru.

Vrhovni sud ističe da je Osnovni sud iznio jasne i konkretne razloge, da je cijenio sve dokaze i da su žalbe odbrane neosnovane.

Suprotno žalbenom stavu branioca, navodi Vrhovni sud, Osnovni sud je dao jasne i konkretne razloge za konstataciju da su radnje optuženih dobile obilježja predmetnog krivičnog djela, čime su radnje krivičnog djela predmetno uzeto od strane optuženog u kontekst svojih ranijih sukoba sa oštećenim Igorom Čolićem.

Sud je pravilno cijenio olakšavajuće, kao i otežavajuće okolnosti na strani optuženog, te je pravilno cijenio i jedno i drugo, a prema ocjeni Vrhovnog suda, izvršena kazna od tri godine zatvora je adekvatna da se ostvari svrhu kažnjavanja, te uticati na učinioca da ubuduće ne čini krivična djela.(RI)

Post Tri godine zatvora zbog poticanja na ubistvo pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima