-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Anesteziolog silovao ženu tijekom carskog reza, sve je snimljeno

Brazilska policija uhapsila je anesteziologa u bolnici Mulher Sao...

Zbog Povećanja Cijena Grijanja U Livnu Očekuju Manji Broj Korisnika / VIDEO

Vijest da je Gradsko vijeće Livna na izvanrednoj sjednici odobrilo 100 postotno poskupljenje toplinske energije za stanovništvo i 235% za pravne osobe, neugodno je iznenadila potrošače. Iz Grada poručuju kako su razlog tomu inflacija, divljanje cijena na tržištu energenata kao i problem s nabavkom energenata.

Do povećanja cijene toplinske energije moralo je doći kako opstanak i poslovanje Komunalnog poduzeća ne bi došlo u pitanje. Poručili su to iz Gradske uprave, kao i to da javnost kroz brojne napise u prethodna dva dana nije adekvatno upoznata sa svim činjenicama.

“Ni Grad Livno ni JP Komunalno ne gospodare toplanom. Naime, toplana je 90% privatno vlasništvo i već od 2019.godine taj vlasnik, odnosno firma Eko Esco Energija zbog problema u poslovanju nije bila u mogućnosti vršiti toplifikaciju, odnosno isporuku toplinske energije”,pojašnjava gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Da građani i institucije ne bi ostali bez grijanja Gradsko vijeće, u dogovoru s vlasnikom, toplifikaciju privremeno ustupa Komunalnom poduzeću. Korisnici su bili zadovoljni kvalitetom usluga, no, problemi nastaju  zbog naglog poskupljenja energenata u prošloj grijnoj sezoni.

“Nije se reagiralo u samoj sredini toplinske sezone, cijene su ostale iste, i s tim je naše JP Komunalno stvorilo nekakav dug i stvorilo minus u poslovanju”, dodaje Čondrić.

Prvi u posljednjih deset godina poslovanja. Budući da većinski vlasnik ni ove godine ne može isporučivati toplinsku energiju, ostale su samo dvije mogućnosti – da Toplana ne grije ili uskladiti cijene s tržišnim uvjetima.

“Da li će to korisnicima biti prihvatljivo ili ne, to je njihova procjena. Znači, ovdje nema nikakve prisile, ako neko ima bolju alternativu on će se odlučiti za povoljniju alternativu, a mi ispod ovih cijena jednostavno ne možemo”, navodi Filip Milić, direktor JP Komunalno u Livnu.

PROČITAJ:   NIZABETA TAHMIŠČIĆ, Rođ. ADANALIĆ SUAD ĆUPINA Https://bakije.ba/umrlica/hadzi-esad-rasid-vejsil-zilic/ Jozo Kraljević SABINA PAŠALIĆ OKANOVIĆ DIKA DOBRAČA Mara Bradvica MUSTAFA SEFO

I dok jedni razmišljaju o drugim izvorima energije, livanjski Dom zdravlja bi se zbog gotovo tri puta skupljeg peleta rado prikopčao na gradsku toplanu.

“Smatramo da bi ta varijanta grijanja i dalje mogla biti povoljna i ukoliko bi sama tvrtka koja bi rukovodila toplanom bila u mogućnosti osigurati taj način grijanja mi bi široke ruke, ovoga, to i prihvatili”, istakao je ravnatelj Doma zdravlja Livno dr. Jandre Hrgić.

Zbog povećanja cijena u Komunalnom poduzeću očekuju i manji broj korisnika, no, u ovom trenutku još ne znaju u kojem opsegu i hoće li isporuka toplinske energije uopće biti isplativa.

federalna.ba

relax-portal.info

mostarski.info

Možda vas zanima