4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Zbog Povećanja Cijena Grijanja U Livnu Očekuju Manji Broj Korisnika / VIDEO

Vijest da je Gradsko vijeće Livna na izvanrednoj sjednici odobrilo 100 postotno poskupljenje toplinske energije za stanovništvo i 235% za pravne osobe, neugodno je iznenadila potrošače. Iz Grada poručuju kako su razlog tomu inflacija, divljanje cijena na tržištu energenata kao i problem s nabavkom energenata.

Do povećanja cijene toplinske energije moralo je doći kako opstanak i poslovanje Komunalnog poduzeća ne bi došlo u pitanje. Poručili su to iz Gradske uprave, kao i to da javnost kroz brojne napise u prethodna dva dana nije adekvatno upoznata sa svim činjenicama.

“Ni Grad Livno ni JP Komunalno ne gospodare toplanom. Naime, toplana je 90% privatno vlasništvo i već od 2019.godine taj vlasnik, odnosno firma Eko Esco Energija zbog problema u poslovanju nije bila u mogućnosti vršiti toplifikaciju, odnosno isporuku toplinske energije”,pojašnjava gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Da građani i institucije ne bi ostali bez grijanja Gradsko vijeće, u dogovoru s vlasnikom, toplifikaciju privremeno ustupa Komunalnom poduzeću. Korisnici su bili zadovoljni kvalitetom usluga, no, problemi nastaju  zbog naglog poskupljenja energenata u prošloj grijnoj sezoni.

“Nije se reagiralo u samoj sredini toplinske sezone, cijene su ostale iste, i s tim je naše JP Komunalno stvorilo nekakav dug i stvorilo minus u poslovanju”, dodaje Čondrić.

Prvi u posljednjih deset godina poslovanja. Budući da većinski vlasnik ni ove godine ne može isporučivati toplinsku energiju, ostale su samo dvije mogućnosti – da Toplana ne grije ili uskladiti cijene s tržišnim uvjetima.

“Da li će to korisnicima biti prihvatljivo ili ne, to je njihova procjena. Znači, ovdje nema nikakve prisile, ako neko ima bolju alternativu on će se odlučiti za povoljniju alternativu, a mi ispod ovih cijena jednostavno ne možemo”, navodi Filip Milić, direktor JP Komunalno u Livnu.

I dok jedni razmišljaju o drugim izvorima energije, livanjski Dom zdravlja bi se zbog gotovo tri puta skupljeg peleta rado prikopčao na gradsku toplanu.

“Smatramo da bi ta varijanta grijanja i dalje mogla biti povoljna i ukoliko bi sama tvrtka koja bi rukovodila toplanom bila u mogućnosti osigurati taj način grijanja mi bi široke ruke, ovoga, to i prihvatili”, istakao je ravnatelj Doma zdravlja Livno dr. Jandre Hrgić.

Zbog povećanja cijena u Komunalnom poduzeću očekuju i manji broj korisnika, no, u ovom trenutku još ne znaju u kojem opsegu i hoće li isporuka toplinske energije uopće biti isplativa.

federalna.ba

relax-portal.info

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima