6.5 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Zbog Skya palo još sedam dilera: Uhapšen i Almedin Ćato, koji je označen vođom grupe koja je švercala narkotike u BiH

Na širem području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Kaknja i Čitluka izvedene su akcije kodnih naziva Kappa i Lipa u kojima je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za šverc droge. U akciji Kappa, sprovedenoj po nalogu sarajevskog tužilaštva, uhapšeno je pet osoba. Akcija je izvedena na širem području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Kaknja, a osumnjičeni se terete za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Povezani tekst:

  • FUP i MUP RS u zajedničkoj akciji uhapsili su kriminalnu grupu

Droga i oružje

Kako se saznaje, među uhapšenima je i Almedin Ćato, koji se tereti da je bio šef grupe, i jedan od njegovih saradnika Adis Jelašković. Privedeni su i BB (1991), HG (1990) i ED (1985).

Policija je prilikom pretresa imovine osumnjičenih zaplijenila veće količine marihuane, amfetamina (spid), kokaina, veće količine oružja i municije, ručne bombe i druge predmete koji podstiču ili se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela. prekršaj.

Droga je pronađena u operaciji Kappa/FUP


Osumnjičeni su, kao organizovana grupa, duže vrijeme nabavljali i prodavali drogu u Sarajevu, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom kantonu i Istočnom Sarajevu. Pojedini članovi grupe dovode se u vezu s korištenjem Sky aplikacije, preko koje su nabavljali i prodavali drogu. U zajedničkoj akciji su, pored pripadnika FUP-a, učestvovali policijski službenici KS, ZDK i MUP-a RS.

U drugoj akciji, kodnog naziva Lipa, pripadnici FUP-a, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, uhapsili su dvije osobe, i to DL (41) iz Jablanice i SK (32) iz Zenice, koji su također osumnjičeni za šverc i prodaju droge. .

U okviru akcije, po naredbi Općinskog suda u Čitluku, izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine. Tom prilikom pronađena je određena količina kanabisa i amfetamina, određena količina novca u različitim apoenima, dvije digitalne vage za precizno mjerenje, mobilni telefoni i drugi predmeti koji podstiču ili se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

PROČITAJ:   Oslobođenje saznaje: Ubica žene iz Bihaća Enes Odobašić nađen obješen

Ranjavanje i iznuda

Podsjetimo, Ćato je početkom 2021. godine uhapšen zajedno sa pet osoba zbog napada na benzinske pumpe, trgovačke centre i druge poslovne subjekte na području Federacije BiH i Brčko distrikta, pri čemu je ukradeno i preko 200.000 KM. kao velika količina robe, cigareta, kafe, alata i drugih proizvoda. Dodajmo da je Ćatu dva puta ranio Nikola Džamonja, a uhapšen je i u akciji Bjekstvo zbog iznude.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima