-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Zdravstveni radnici u HNK sutra stupaju u generalni štrajk

Sutra, 2. novembra od 08:00 sati skoro 4.000 zdravstvenih radnika HNK-a će zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora stupiti u generalni štrajk

U skladu s važećim zakonima FBiH, sindikati mogu, trebaju, a u ovom slučaju su i dužni pregovarati sa poslodavcem, kako bi svojim članovima osigurali bolje plate, bolji životni standard i borili se za njihova prava, poručio je Dalibor Vuković član Pregovaračkog tima Sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Iz tog razloga Sindikat zdravstvenih radnika HNK, pokrenuo je papirologiju za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, te sve zahtjeve koji se tiču povećanja plate i podizanja satnice, prije nešto više od 5 mjeseci, predao Vladi HNK. Međutim – do ovog trenutka niko iz Vlade HNK se nije oglasio, pojašnjava Vuković.

“Niko iz Vlade HNK se nije obratio Sindikatu, niti je pozvao naš Pregovarački tim da dođe u Vladu i pregovara o novom kolektivnom ugovoru. Direktni krivci za ovo stanje i kolaps zdravstva koji će nastupiti sutra su Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK i Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite. Dakle oni su, po zakonu, pregovarači u ime Vlade HNK i direktno su odgovorni ovo stanje.”


Vuković je pojasnio i na koji način će biti organizovan rad tokom generalnog štrajka.

“Svi hitni slučajevi i ono što može ugroziti život će se u skladu sa potpisanim ugovorima sa poslodavcima odraditi profesionalno i u duhu struke i nauke. Naše osoblje će se držati štrajka. Žao nam je pacijenata, ali se nadamo da će nas shvatiti, objasnili smo ko su isključivi krivci” poručio je Vuković.

U Općoj bolnici Konjic, oko 160 zdravstvenih radnika će sutra stupiti u generalni štrajk, a šta to znači za pacijente iz našeg grada pojašnjava predsjednik Nezavisnog sindikata Opće bolnice Konjic, Irfan Jazvin.

“Urgentni centar, Centar za dijalizu, službe koje rade u trijažnim odjeljenjima za sumnjive slučajave vezane za korona virus, ne mogu prekidati rad i one će biti u službi građana. Međutim, Služba laboratorijske dijagnostike obrađivat će samo uzorke za oznakom “hitno”, to se isto odnosi na radiološku dijagnostiku koja u svom kabinetu ima ultrazvučnu obradu, rendgenske obrade i CT – sve ostalo će morati da sačeka.”

Uposlenici Doma zdravlja Konjic, sutra ne mogu stupiti u generalni štrajk. Razloge pojašnjava predsjednica Sindikata dr. Džana Boloban.

“Došlo je do promjene predstavnika Sindikata Doma zdravlja Konjic i zakasnili smo na najavom štrajka. To je trebalo biti učinjeno prije 15 dana. U svakom slučaju mi podržavamo svoje kolege i ukoliko uspijemo, mi ćemo se priključiti štrajku. “


radiokonjic.ba

01.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima