16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

“Zeleni Neretva” Konjic: Radovi na produbljivanju korita Neretve ispod mašinskog postrojenja HE Ulog, uzrokuju zamućenje nizvodnog toka

Predstavnici Udruženja “Zeleni Neretva” Konjic bili u blizini mjesta Ulog gdje se radi na izgradnji hidroelektrane. Stanje je prema njihovim riječima a i slikama te videima koji su zabilježili, gore od očekivanog

Krajem septembra predstavnici Centra za životnu sredinu su u mjestu Ulog gdje se gradi He Ulog ali i nizvodnije, zatekli zamućenu Neretvu bijele boje, zatekli pomor ribe, kojeg pripisuju intezivnijim radovima na izgradnji pomenute HE. Nekoliko dana nakon toga, zamućenje je vidno bilo i do Glavatičeva, zbog čega su se predstavnici Udruženja “Zeleni Neretva” Konjic zajedno sa koordinatoroom Koalicije za zaštitu rijeka BiH, uputili na teren. Kako je poručeno iz ovog Udruženja, pomenuta dva zagađenja nisu ista. Prvo je bilo opasno za biljni i životinjski svijet u Neretvi, dok je drugo koje se očitovalo do Glavatičeva, manje opasno. Izlaskom na teren uočeno je da se trenutno radi na iskopavnju i proširivanju korita ispod mašinskog postojenja HE Ulog, o čemu je nakon posjete terena za radiokonjic.ba govorio presjednik “Zeleni Neretva” Konjic Amir Variščić.

"zeleni neretva" konjic: radovi na produbljivanju korita neretve ispod mašinskog postrojenja he ulog, uzrokuju zamućenje nizvodnog toka
Gradilište HE Ulog

“Ono što smo mi uspjeli zabilježiti izlascima na teren jeste da su u prvom planu bila zamućenja od materijala koji se koriste pri građevinskim radovima na izgradnji HE Ulog, odnosno isti su sapirani, i čišćeni u samom koritu, od  cementa do drugih raznih hemikalija koje se koriste u modernoj građevini. Takvi materijali su poprilično opasne za živi svijet u Neretvi. Tom prilikom se i dogodio pomor ribe i drugih vodenih organizama. Izlaskom na teren, također smo vidjeli, snimili i dokumentovali da se radi na iskopavanju i proširivanju korita ispod mašinskog postojenja HE Ulog, a koje se nalazi nekoliko desetina metara uzvodno od entitetkse linije, a koje uzrokuje to zamućenje. Tako da možemo reći da je prvo zamućenje, kada se dogodio pomor ribe, bilo mnogo opasnije, a drugo zamućenje koje smo mogli vidjeti u Glavatičevu, uobičajno je za ovakve vrste radova, a svakako opasno i za osudu” izjavio je Variščić.

"zeleni neretva" konjic: radovi na produbljivanju korita neretve ispod mašinskog postrojenja he ulog, uzrokuju zamućenje nizvodnog toka
Predsjednik Udruženja “Zeleni Nerertva” Konjic Amir Variščić

Nakon što je Centar za životnu sredinu 28. septembra poslao hitan dopis Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, a vezano za zamućenje vode i pomor ribe u rijeci Neretvi nizvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog, inspekcija je 16. oktobra izašla na teren i krajem prošle sedmice odgovorila na dopis konstatacijom da u rijeci nema nikakvog zagađenja, te da su i voda i riblji svijet u dobrom stanju.

Kada se zamućenje Neretve spustilo do Glavatičeva, na teren je izašla i Federalna vodna inspekcija, ali nažalost, do mjesta odakle izvire to zamućenje to jeste do Uloga, nisu otišli, poručio je Variščić te dodao:

“Institucije koje bi trebale da se odazovu ovom slučaju zamućenja Neretve, osim Federalne vodne inekcije, Inspekcije za vode RS-a, su i Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i Agencija za vode Jadranskog mora. Mislim da su to institucije koje su najodgovornije za ovakvo stanje koje danas imamo”.

"zeleni neretva" konjic: radovi na produbljivanju korita neretve ispod mašinskog postrojenja he ulog, uzrokuju zamućenje nizvodnog toka
Zamućena Neretva u Glavatičevu

Podsjećamo, povodom posljednjeg onečišćenja gornjeg toka Neretve, nedavno su se oglasili su se federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić. Ministrica Pozder uputila je Vladi FBiH prijedlog Inicijative prema Parlamentarnoj Skupštini BiH za rješavanje predmetnog pitanja HE Ulog, ali i drugih sličnih slučajeva.

Međutim, do sada po tom pitanju u Parlamentarnoj Skupštini BiH nije bilo riječi. S druge strane postoje problemi u komunikaciji sa institucijama RS-a, nadležnim za ovaj slučaj. Kako je kazao Variščić, prije dvije godine Okružnom sudu u Banjoj Luci su uputili tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS-a povodom izgradnje HE Ulog. Odgovor je tek stigao prije pola godine, te je tužba ponovo upućena, a nažalost radovi na izgradnji HE se inteziviraju. Međutim, ono što brine predstavnike udruženja koji se bore za zaštitu Neretve, a s obzirom na situaciju koju imaju, jeste šta će se desiti ukoliko se izgradnja zavšri do kraja.

“Ono što nas brine jeste, da ukoliko dođe do stvarne realizacije projekta izgradnje HE Ulog, možemo očekivati mnogo veće pomore ribe kada dođe do bioloških minimuma vode koji su zacrtani u Studiju utjecaja. Podsjećam da se tada obavezalo da se mora puštati biološki minimum vode od pola metra kubnog na izlazu iz mašinog postrojenja HE Ulog. Kada bi se to dogodilo, sjedočili bi većim ekološkim posljedicama u smislu da imamo čas poplave, čas manji vodotok Neretve, a sve zbog vršnog rada HE. Međutim, mene najviše brine sigurnosni aspekt u slučaju potpune izgradnje HE Ulog, jer je riječ o nestabilnoj geološkoj podlozi radi koje su radovi još 2014. godine obustavljeni” kazao je predsjednik Udruženja “Zeleni Neretva” Konjic.

"zeleni neretva" konjic: radovi na produbljivanju korita neretve ispod mašinskog postrojenja he ulog, uzrokuju zamućenje nizvodnog toka
Gradilište HE Ulog

Kako je istaknuo Vasriščić, posebno je poražavajuća činjenica je nezaiteresovanosti sugrađana o većem saznanju izgradnje HE Ulog, a samim tim i njhova neaktivnost u smislu uključenja u borbu za spas Neretve.

Iz “Zelenih Neretva” Konjic poručuju da ukoliko se u skorije vrijeme ništa ne riješi po pitanju inteziviranja radova na izgradnji HE Ulog, da i u narednom periodu, možemo očekivati ista ili slična zamućenja.

radiokonjic.ba

[email protected]

Foto:Zeleni Neretva Konjic

24.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima