Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Žene iz džemata Podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka

Na večerašnjem programu „Svjetski dan hidžaba“ bit će izloženi ručni radovi koje su pripremile žene iz džemata MIZ Podorašac. Prodajom ručnih radova džematlijke iz Podorašca nastoje prikupiti novčana sredstva namijenjena za uplatu užina djeci u potrebi. Za Radio Konjic govorila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu džemata Podorašac, Adela Hebibović.

„U našem džematu Podorašac djelujemo kroz razne aktivnosti, žene su aktivne na različitim poljima, a zbog ručnih radova okupljamo se jednom mjesečno. To naše okupljanje popraćeno je korisnim sadržajima, predavanjima, a nakon toga se odlučimo i za izradu ručnih radova. Prošle godine to su bili tespihi, narukvice, privjesci i broševi cvijet Srebrenice, ove godine uz sve to dodali smo i izradu cvijeta Palestine, u znak solidarnosti sa ženama iz Gaze“– kazala je Hebibović, dodajući da će i večeras učesnice programa „Svjetski dan hidžaba“ imati priliku pogledati i kupiti ručne radove i na taj način podržati osiguravanje sredstava za užine učenicima koji su u potrebi.

žene iz džemata podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka
Žene iz džemata Podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka

„Ovo je naša treća izložba u sklopu obilježavanja Dana hidžaba. Imali smo i bazar pred našom džamijom u Podorašcu, a ovaj put naša prikupljena sredstva usmjerit ćemo za užine učenika koji su u potrebi u našem džematu, a koji pohađaju školu u Podorašcu. Ukupno finansiramo sedam učenika, za tri učenika obezbijedili smo sredstva za užinu tokom cijele školske godine, a nadamo se da ćemo u narednom periodu prikupiti sredstva i za još četiri učenika za drugo polugodište,“- navela je Hebibović.

žene iz džemata podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka

Žene iz džemata Podorašac i u narednom periodu planiraju realizovati i druge aktivnosti. Otprilike je oko dvadeset žena koje se okupljaju na druženjima.

žene iz džemata podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka
Žene iz džemata Podorašac izrađuju ručne radove, a sredstva od prodaje doniraju za užine đaka

„Slijede nam predramazanske aktivnosti, ono što nastojimo jeste da proširimo svoj krug druženja i upoznavanja sa ženama iz drugih džemata. U planu su nam džematska druženja sa hanumama iz Gradske džamije, odnosno sa halke koju predvodi mualima Azra Selimović Zalihić. Ove godine planiramo da učestvujemo i na Konjic food fest-u gdje bismo predstavile sve naše ručne radove, kolače i drugo što bismo mogle pripremiti“– kazala je Hebibović.

Večeras će u Galeriji MIZ Konjic biti upriličen program „Svjetski dan hidžaba“ sa početkom u 19:00 sati, sve zainteresovane žene mogu prisustvovati programu, pogledati ručne radove žena iz džemata Podorašac i na taj način podržati akciju prikupljanja sredstava za užine djece u potrebi.

radiokonjic.ba

01.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima