-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Žitače, Konjic: Promovisana knjiga „Klis – Neretvica, Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića

Večeras je u u župnoj crkvi na Žitačama održana promocija knjige „Klis – Neretvica, Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića.

Autor je u izjavi za radiokonjic.ba rekao da je djelo rađeno intenzivno četiri godine.

“Ovo nisu uobičajene župske monografije u kojima je zastupljen samo duhovni dio. Cilj je bio da se proširi na ukupan život ne samo Hrvata, nego i svih ostalih koji su tu, jer mi ovdje živimo sa svim drugim narodima, pogotovo sa Bošnjacima koji su većinski narod” – rekao je Anđelić koji je u svom obraćanju istaknuo da je knjiga upućena prije svega župljanima ove tri župe, koji žive ovdje u veoma skromnom broju, te da na prostoru župe žive i drugi i da se kroz stoljeća formirali pozitivni međuodnosi. Autor se zahvalio svima koji su mu pomogli da nastane ovo djelo.

žitače, konjic: promovisana knjiga „klis – neretvica, župe obri, podhum/žitače i solakova kula“ autora ivana anđelića
Ivan Anđelić

Osim autora, knjigu su predstavili biskup vrhbosanski u miru Pero Sudar, prof. dr. fra Marko Karamatić i prof. dr. Ivica Šarac. 

Monsinjor dr. Pero Sudar, inicijator ovoga projekta, izrazio je radost i ponos što je učesnik ovoga događaja, istaknuvši razloge koje su jednu grupicu zaljubljenika u ovaj kraj i njegovih dužnika, potaknuli na izradu monografije.

“100. godišnjica župe Obri bila je 2019.godine, župa Podhum/Žitače je 2020. godine obilježila 200 godina postojanja, a 2021. godine se navršilo 155 godina od osnivanja župe Solakova Kula. Ali, nisu ove godišnjice bili jedini, a ni glavni razlog da se objavi knjiga, koja se s pravom može nazvati monografija. Glavni razlog su bili ljudi, koji su u ovim župama, u ovom dragom kraju kroz stoljeća mukotrpno živjeli i s puno ponosa i vjernosti, sebe nesebično davali ovom kraju, generacijama koje su podizale, uprkos njegovoj škrtosti, ali nadahnjivani njegovom  ljepotom i svojom ljubavi prema njemu” – rekao je monsinjor Sudar.

Za prof. dr. fra Marka Karamatića prvi dodir sa Anđelićevom knjigom o Klisu i Neretvici bila je misao o zavičaju i zavičajnosti.

“Knjiga daje zavičajne poticaje čovjeku, ne samo ovdašnjem, već općento, da se okrenu kraju gdje je odrastao, gdje je sticao prve spoznaje u svom malom okruženju, vremenom ga proširujući. Sve te slike su utkane u njegovo biće, a to su korijeni njegove zavičajnosti, i u tom nas pravcu upućuje kniga “Klis – Neretvica”. Autor Ivan Anđelić je do u pojedinosti pokrio sve aspekte života ljudi ovoga kraja, i na iscrtanoj slici ovoga kraja u ovoj knjizi nema ni jedne relevantne pojedinosti koja bi nedostajala, pa današnji susret i predstavljanje ove knjige vidim kao mali festival zavičajnosti ” – rekao je prof. Karamatić.

Prof. dr. Ivica Šarac je naveo da je monografija impresivnog formata i grafičke opreme.

“Monografija u autorstvu Ivana Anđelića obaseže sa 720 stranica, s većim brojem izvanredno urađenih fotografija, koja je podijeljena u 24 poglavlja nejednakih opsegom, a raznolikih sadržajem, pa bi se moglo reći da ovo djelo gotovo na enciklopedijski način upoznaje čitatelja sa prostorom i stanovnicima Klisa prikazujući ga od najstarijih vremena do savremenog doba, gdje danas u ovim župama živi samo 110 vjernika” – rekao je, između ostaloga, prof. Šarac, koji je  govorio o iseljavanju stanovništva sa ovih prostora.

žitače, konjic: promovisana knjiga „klis – neretvica, župe obri, podhum/žitače i solakova kula“ autora ivana anđelića
Žitače, Konjic: Promovisana knjiga „Klis – Neretvica, Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića

Monografija „Klis – Neretvica, Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića posjeduje oko 400 fotografija, te geografske karte i druge dokumente.

žitače, konjic: promovisana knjiga „klis – neretvica, župe obri, podhum/žitače i solakova kula“ autora ivana anđelića
Žitače, Konjic: Promovisana knjiga „Klis – Neretvica, Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili fra Ivica Karatović, župnik župe Podhum/Žitače i don Marin Marić, župnik župa Obri i Solakova Kula.

U muzičkom dijelu programa je nastupila vokalna klapa Drača.

Promociji je prisustvovao veliki broj župljana, predstavnici hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, Grada Konjica, kao i brojni drugi gosti.

[email protected]

31.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima