11.5 C
Konjic
27 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

Konjic:Uskoro počinje podjela paketa pomoći stanovništvu

Vlada FBiH je u julu donijela Uredbu o programima...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Đoković: Ovo se ne događa često

U srijedu popodne u parku "Ravne 2" u "Dolini...

Pronađeno tijelo nestale žene kod Stoca

U blizini Smrekove Glavice na predjelu Gornji Poplat kod...

ŽZH: 26 godina zatvora zbog organiziranog kriminala i odavanja službene tajne

Županijsko tužiteljstvo ŽZH uputilo je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Županijski sud u Širokom Brijegu, prema optužnici Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu od 22.12.2021. godine, potvrđeno 31.12.2020. donio i javno objavio prvostepenu osuđujuću i nepravosnažnu presudu da su TI, AM, IK i IA radnjama iz tačke 1. optužnice počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. 238. stav 2. u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 238. stav 1. u vezi čl. 55 KZ FBiH, sve u vezi sa članom 54. istog zakona, dok je optuženi TP, radnjama opisanim u tački 2. optužnice, počinio krivično djelo odavanje službene tajne iz čl. 388. stav 1. KZ FBiH.

Županijski sud u Širokom Brijegu osudio je optuženog TI na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i 10 mjeseci, AM na pet godina zatvora, IK na četiri godine i dva mjeseca zatvora, IA na tri godine zatvora godinu i deset mjeseci, a optužene je osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora.

Podsjećamo, optužnicom Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu optuženi TI, AM, IK i IA optuženi su za organizovani kriminal na visokom nivou, na način da su u periodu od 2016. do 26.04.2018. zajedno sa sada pokojnim Ž.M. kao članovi grupe lica organizovane radi neovlašćene prodaje i stavljanja u promet supstanci koje su propisom proglašene opojnim drogama, te da su u svrhu prodaje kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji opojne droge. drogu kokain, koju su prodavali na širem području Županije Zapadnohercegovačke, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

U istoj optužnici TP je optužen da je, kao policijski službenik zaposlen u PU Ljubuška, raspoređen na poslove kriminalističkog istražitelja u OKP PU Ljubuška, u to vrijeme osumnjičenima davao informacije o izvođenju istražnih radnji. protiv njih kao osumnjičenih od strane policijskih službenika MUP-a ŽZH, Sektora kriminalističke policije i policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sarajevo i da se direktno sastao sa jednim od osumnjičenih i dao im podatke koji su službena tajna.

PROČITAJ:   Podignuta optužnica za nedopuštenu trgovinu lijekovima i cyber kriminal

Nakon prijema pismene prvostepene presude, Tužilaštvo će odlučiti da li će uložiti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu BiH u Sarajevu, navodi se u saopćenju.

Napomena:

„Prema principu presumpcije nevinosti iz čl. 3. st. 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine svako se smatra nevinim za krivično djelo sve dok se pravosnažnom presudom suda ne utvrdi njegova krivica, zbog čega se izricanje prvostepene presude protiv određenog lica za određeno krivično djelo ne predstavlja njegovu krivičnu odgovornost za izvršenje krivičnog djela, jer je krivica učinioca utvrđena pravosnažnom presudom”.

Na Posušje.info prvi put se pojavio post ŽZH: 26 godina zatvora zbog organiziranog kriminala i odavanja službene tajne.

www.posusje.info

Možda vas zanima