3.5 C
Konjic
4 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki...

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer...

FHMZ: Narandžasti meteoalarm od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vjetra čiji intenzitet...

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od...

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

ZZO HNK: “Usluge ultrazvučnog pregleda dojki osim  bolnica, uskoro će moći pružiti i domovi zdravlja”

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK je izdvojio dodatna sredstva za unaprjeđenje prava osiguranika i smanjenje liste čekanja na ultrazvuk dojki, te će, od sada tu uslugu moći pružiti i domovi zdravlja.  Program ranog otrivanja raka dojke u HNK otpočeo je u septembru 2019. godine.

“S obzirom da je ovo vrlo važan pregled posebno za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, kako je to istaknula direktorica ZZO HNK, dr. Ana Vidačak a vodeći se listom čekanja na ultrazvučni pregled dojki koji se trenutno radi samo u bolnicama, ZZO HNK je izdvojio određena sredstva kako bi i domovi zdravlja koji za to imaju uvjete mogli pružati ovu uslugu osiguranicima. Smatramo da će se na ovaj način smanjiti lista čekanja i da će se ženama omogućiti brži pristup ovoj usluzi ” kazala je za radiokonjic.ba glasnogovornica ZZO HNK Alenka Ban.

ZZO HNK: “Usluge ultrazvučnog pregleda dojki osim  bolnica, uskoro će moći pružiti i domovi zdravlja"
Alenka Ban glasnogovornica ZZO HNK

Zavod se za ovakav iskorak odlučio zbog povećanja dostupnosti ovog važnog pregleda osiguranicima, kao i zbog smanjenja liste čekanja u ugovornim bolnicama.

Još uvijek nije poznato u kojim od dvanaest domova zdravlja u HNK će biti omogućen ultrazvučni pregled dojki, naglasila je za Radio Konjic glasnogovornica ZZO HNK, dodajući: “Koliko je bitno da žene dođu na svoj prvi ultrazvučni pregled jednako je tako bitno da žene koje boluju ili su preboljele karcinom dojke, imaju svoje redovne preglede. Ono što mi uvijek napominjemo  kroz progam ranog otrivanja karcinoma dojke odnosno mamografske jeste da žene koriste mogućnosti pregleda dojki, posebno žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više oboljelih žena koje nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu, koje su prve u porodici oboljele od te bolesti, pa je i zbog toga bitno da sve žene odu na pregled dojki”.

Statistika pokazuje da je posljednjih godina znatno povećan broj ljudi oboljelih od karcinoma, naročito karcinoma dojke, zbog čega je glasnogovornica ovog Zavoda Alenka Ban poručila  svim ženama da vode brigu o svom zdravlju i da shvate značaj redovnog pregleda dojki.

PROČITAJ:   Priča o Restoranu gdje se obrok ne plaća

radiokonjic.ba

18.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima