16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Grad Konjic: Objavljen Javni poziv za sufinansiranje nabavke i ugradnje toplotnih pumpi i peći na pelet

Grad Konjic objavio je Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja na području Grada Konjica za 2023.godinu u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima. Za potrebe realizacije ovog programa u Budžetu Grada Konjica su predviđena sredstva u iznosu od 100.000 KM, kazala je Adisa Kevrić, šef odsjeka za privredu i poljoprivredu.

“Pod mjerama poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja na području Grada Konjica za 2023.godinu se podrazumijevaju nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu-peći na pelet. U Budžetu su za ovu namjenu predviđena sredstva u iznosu od 100.000 KM, a ddijela sredstava za ovu namjenu vršit će se u iznosu do 2.000 KM, što znači da možemo podržati 50 korisnika. Ako broj bude veći, iznos će se linearno smanjivati srazmjenro sa brojem prijava koje ispunjavaju uslove. Važno je naglasiti da računi o kupovini pumpi i peći moraju biti poslije datuma objave javnog poziva”-rekla je Kevrić.

Javnim pozivom je predviđeno nekoliko uslova koje aplikanti moraju ispuniti kako bi dobili navedena sredstva.

“To su CIPS (ne stariji od šest mjeseci), zemljišnoknjižni izvadak, izdat od strane Općinskog suda u Konjicu, ili posjedovni list, izdat od strane Službe za urbanizam, katastar i imovinsko-pravne poslove Grada Konjica (ne stariji od šest mjeseci). Potrebna je i izjava podnosioca prijave, koja je sastavni dio javnog poziva, ovjerenu kod nadležnog organa, da po izvršenoj ugradnji toplotne pumpe ili peći, isti neće otuđiti i koristiti uređaj za zagrijavanje objekta s pogonom na fosilna goriva. Također, potrebna je i izjava podnosioca prijave ovjerena kod nadležnog organa da u proteklom period nije koristio sredstva iz Budžeta kantona ili drugog nivoa vlasti u BiH namijenjena za implementaciju mjere koja je predmet prijave na javni poziv i posljednji uslov je izjava podnosioca prijave ovjerena kod nadležnog organa da imenovana Komisija može po izvršenoj ugradnji toplotne pumpe odnosno peći na pelet, izvršiti pregled objekta i sačiniti zapisnik”-pojansila je Kevrić.

Nakon objave konačne liste i potpisivanja ugovora, svi korisnici će imati rok od 90 dana za ugradnju toplotnih pumpi i peći na pelet. Ukoliko ne stignu u tom periodu obaviti ugradnju, moći će podnijeti zahtjev Gradskoj upravi za produženje roka, naglasila je Adisa Kevrić, šef Odsjeka za privredu i poljoprivredu. Ona je, također, navela da korisnici nakon ugradnje, trebaju podnijeti zahtjev Gradskoj upravi za izlazak Komisije na teren i sačinjavanje zapisnika, te dostaviti dokumentaciju za pravdanje kupovine i ugradnju pumpi i peći. Nakon toga će se vršiti refundacija sredstava. Javni poziv će biti otvoren do 10.novembra, a dodatne informacije se mogu dobiti na br.telefona  036/712-255 ili 036/712-253.

radiokonjic.ba

30.10.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima