Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Konjic: Održana prezentacija trećeg Javnog poziva za dodjelu grant sredstava Challenge fonda za privredne subjekte

Imate inovativan, izvodljiv i održiv projekat odnosno ideju koja ima i društveni utjecaj, imate novu priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru trećeg Poziva za prijavu inovativnih ideja

Danas je u sali Gradskog vijeća Konjic održana info sesija povodom trećeg  Javnog poziva za dodjelu grant sredstava Challenge fonda za privredne subjekte. Projekat implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA i Regionom Ostergotland, Istočna Švedska. Domaćin sesije bila je Agencija za ekonomski razvoj Prvi korak Konjic, a na istoj su se potencijalni korisnici iz Konjica, upoznali o detaljima Javnog poziva.

konjic: održana prezentacija trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava challenge fonda za privredne subjekte
Konjic: Održana prezentacija trećeg Javnog poziva za dodjelu grant sredstava Challenge fonda za privredne subjekte

Privredni subjekti iz BiH, tako i našeg grada, a koji imaju inovativan, izvodljiv i održiv projekat odnosno ideju koja ima i društveni utjecaj, imaju novu priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru trećeg Poziva za prijavu inovativnih ideja. Projekat Challenge to Change je trogodišnji projekat ukupne vrijednosti 3 miliona eura a koji finansira Švedska, pojasnila je na info sesiji senior menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije “Serda” Sanela Dževlan, koja je govorila i o cilju projekta.

“Cilj projekata je da se podrže inovativni i privredni subjekti u BiH a koji imaju neki novi proizvod, uslugu ili proces na tržištu, zahvaljujući čemu mogu postati konkurentniji. Ideja Challenge fonda jeste da kroz grant sredstva koja su na raspolaganju za startup-e do 10.000 EURA i za zrela preduzeća koja mogu aplicirati do 30.000 EURA, dobiju finansijsku podršku za ideju koju u proteklom periodu nisu mogli realizirati, jer nisu imali dovoljna finansijska sredstva. Za prijavu na Challenge fond prihvatljivi su svi sektori iz metalne, drvne, tekstilne, poljoprivredne, IT djelatnosti, ali nisu prihvatljive djelatnosti koje se bave proizvodnjom alkoholnih pića, namjenskom industrijom, te one koje se bave djelatnošću igara na sreću” izjavila je Dževlan.

konjic: održana prezentacija trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava challenge fonda za privredne subjekte
Senior menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije “Serda” Sanela Dževlan

Glavni kriterij za prijavu na Javni poziv za startup biznise da su registrovani privredni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost u periodu između 6 i 24 mjeseca od dana registracije do dana isteka roka za prijavu na ovaj Javni poziv, a za zrele privredne subjekte da su registrovani privredni subjekti koja obavljaju registrovanu djelatnost duže od 24 mjeseca od dana registracije do dana isteka roka za prijavu na Javni poziv.

Mogućnost prijavljivanja provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od 3 mjeseca i duže od 12 mjeseci, a aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta.

“Cijeli sistem se zasniva na principu refundacije, gdje korisnik grant-a relalizira aktivnost svojim vlastitim finansijskim sredstvima, a nakon toga dostavlja periodične izvještaje i svu prateću validnu dokumentaciju kojom pravda trošak, nakon čega im se refundira iznos koji je definisan u ugovoru” pojasnila je.

Za koje namjene može izdvojiti svoja finansijska sredstva kako bi mogao očekivati refundirani iznos po ovogm Javnom pozivu, pojašnjava senior menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije:

“Privredni subjekt može u cilju realizacije svoje inovativne ideje, da planira finansijska sredstva za angažman osoblja koje će biti direktno uključeno u implementaciju te ideje, zatim da planira sredstva za nabavku određene opreme, finansirati se mogu i manji infrastrukturni radovi do 10% od ukupnog projektnog budžeta, zatim može da planira finansiranje iznosa sirovina ako se radi na kreiranju neke pilot serije proizvoda i to do 15%, marketinške, promotivne aktivnosti i slično. Ono što je novina jeste da se u okviru tog budžeta mora planirati i iznos za eksternu reviziju koju će korisnik granta provesti nakon završetka projekta”.

konjic: održana prezentacija trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava challenge fonda za privredne subjekte
Konjic: Održana prezentacija trećeg Javnog poziva za dodjelu grant sredstava Challenge fonda za privredne subjekte

Rok za dostavljanje aplikacija je 28. decembar, a svi potencijalni korisnici koji nisu danas imali mogućnosti prisustvovati info sesiji, o detaljima Javnog poziva mogu se upoznati i na online info sesiji koja će se održati 15. decembra.

jasmina@radiokonjic.ba

01.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima