Drugi upravo čitaju

Nastavak radova na uređenju Kolonije

Kolonija bi mogla biti jedno od najljepših naselja i van Konjica

Trenutno najveće gradilište u gradu je Kolonija. Kako poručuju iz Službe za prostorno uređenje građenje i obnovu, nakon okončanja radova Kolonija bi mogla biti najljepše naselje i to ne samo u Konjicu nego i šire. 

O realizovanim aktivnostima i projektu parternog uređenja gradske cjeline Kolonija razgovarali smo sa Esadom Omerovićem, pomoćnikom gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu.

nastavak radova na uređenju kolonije
Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu

“Kolonija je trenutno jedno od najvećih gradilišta u gradu, sva je isprojektovana, od  kompletnog uređenja partera gdje su obuhvaćene i zelene površine, dječija igrališta, te pješačke saobraćajnice.  Novogradnja naselja Kolonije počinje od Konzuma pa sve do Motela. Trenutno je u fazi izgradnje pješačka staza, što ujedno predstavlja i prvu fazu projekta. Već se postavljaju ivičnjaci, ugovorena je i asfaltna površina između Konzuma i jednog dijela bivše Pivnice. Objavli smo i drugu fazu u kojoj je uzeta dionica do nebodera, u kompletnoj dužini od 200 metara. Raspisan je i tender za izradu idejnog i glavnog projekta a to je most.  Pješački most koji će ići preko rijeke Neretve kod nebodera. Planiramo da napravimo sastanak sa stanovnicima nebodera. Javlja nam se i jedan problem, a to je nivo Jablaničkog jezera zbog obezbjeđenja plovnog puta za vozila koja će se tu nalaziti”  poručuje Esad Omerović pomoćnik gradonačelnika u sluzbi za prostorno uređenje građenje i obnovu.

nastavak radova na uređenju kolonije
Postavljanje ivičnjaka

Prvi put su u ovakav projekat aktivno uključeni stanari Kolonije, a s tom praksom će se i nastaviti jer su predstavnici gradske uprave u saradnji sa stanovnicima došli do najoptimalnijih rješenja, pa će i u nastavku relaizacije projekta proijedlozi stanovnika igrati važnu ulogu. Projekat se nastavlja i instalacijom  nove javne rasvjete te postavljanjem novih podzemnih kontejnera za odlaganje otpada poručuje Omerović:

“Nakon završenog projektovanja zelenih površina kao i mobilijara, pozvali smo stanare i prezentirali im projektna rješenja nakon čega smo tražili njihove sugestije od kojih smo mnoge i uvažili. Imamo ugovorenu i drugu fazu a to je rješenje pješačke staze kao i nova javna rasvjeta koja će osvjetljavati pješačku stazu na jednoj  i glavnu saobraćajnicu na drugoj strani. Pored toga, proširujemo saobraćajnice kako bismo dobili novih 30-40 parking mjesta. Ugovoili smo i postavljanje podzemnih kontejnera kao što je i u centru. Također uvodimo i video nadzor jer imamo dosta neželjenih situacija sa posjetiocima parkova. “

Stanovnici kolonije odavno se žale na slabu osvjetljenost što će realizacijom ovog projekata biti riješeno a kako kaže pomoćnik gradonačelnika u službi za prostorno uređenje građenje i obnovu , u narednom periodu će se organizovati sastanak sa predstavnicima cesta federacije sa kojima će se razgovarati i o dijelu kolonije uz magistralnu cestu.

nastavak radova na uređenju kolonije
Stanovnici Kolonije se odavno žale na slabu osvjetljenost i u dijelu do Neretve ali i na magistralnoj cesti M-17

“U drugoj fazi planirano je da se uvede rasvjeta sa desne strane magistrale. Mi smo i prije pokušavali da riješimo tu situaciju, međutim nikada nije zaživjela. Dakle, planiramo to da uradimo ali moramo uz saradnju sa cestama FBiH. Uspostavljeni su kontakti i nakon Ramazana i Bajrama bi trebali doći njihovi predstavnici kako bi obišli teren. U cilju nam je što veća bezbjednost sugrađana kao i bolje funkcioniranje saobraćaja.”

nastavak radova na uređenju kolonije
Otežano saobraćanje za pješake u Koloniji na dijelu M-17

Ukoliko sve bude išlo po planu, Kolonija bi uistinu mogla biti najljepše naselje u gradu, ali  i jedno od najljepših naselja u BiH.

3D prikaz kako bi Kolonija trebala izgledati nakon okončanja projekta možete pogledati ispod:

https://www.facebook.com/gradkonjicinfo/videos/675377210579513

radiokonjic.ba

14.04.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima