-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Od sutra obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile

Ukoliko ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme može isključiti  vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila

Od sutra pa do 01.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Obaveznu zimsku opremu propisuje Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima, a zimska oprema podrazumjeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom Pravilniku.

I pored posjedovanja odgovarajućih pneumatika bilo bi dobro da posjedujete i lance za snijeg, da nam se ne dešavaju isti scenariji sa svakim snijegom na Bradini i Ivanu, poručio je načelnik Operativnog centra PU Konjic.

od sutra obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile
Načelnik Operativnog centra Policijske uprave Konjic Ismail Kadić

“Svake godine policija na nekim prevojima kao što je kod nas Ivan Sedlo dolazi do zastoja, pa policijski službenici u Podorašcu zaustavljaju vozila, isključuju ih iz saobraćaja jer ugrožavaju promet. Mi ćemo vršiti pojačane kontrole u pogledu korištenja i posjedovanja zimske opreme.  Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose ličnoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcionisanje” – poručio je Kadić.

Kazne za neposjedovanje zimske opreme su sljedeće: 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje obavlja djelatnost prevoza.

Osim novčanih, moguća je i kazna isključivanja iz saobraćaja i to u skladu sa članom 228. Zakona, koji kaže: „Ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila”.

[email protected]

31.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima