back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Promovisana knjiga “Bilješke iz Konjica, mog” Vesne Begtašević

Večeras je u Kino sali Narodnog univerziteta Konjic promovisana knjiga „Bilješke iz Konjica, mog“ Vesne Begtašević, penzionisane novinarke Radio Konjica i nekadašnje glavne i odgovorne urednice Kablovske televizije Konjic, koja je preminula 3.marta 2021.godine, nakon kraće bolesti.

promovisana knjiga "bilješke iz konjica, mog" vesne begtašević

Večerašnja promocija u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, porodice i prijatelja Vesne Begtašević, počela je video projekcijom o Konjicu iz nekih davnih vremena i njegovim ljudima, protkano kroz fotografije i melodije koje je autorica voljela slušati, a koje su u jednu nostalgičnu priču objedinili uposlenici Radio Konjica Medin Jusufović i Muamer Ćukle. Knjiga “Bilješke iz Konjica, mog“, objavljena u izdanju JU Narodni univerzitet Konjic, sadrži priče odnosno facebook objave, koje je Vesna Begtašević redovno objavljivala na svom profilu. Priče govore o Konjicu i njegovim ljudima, događajima, mjestima, sjećanjima…, a dva su osnovna kriterija postojala prilikom odabira priča-što veća literarna vrijednost i što tješnja veza s Gradom, kazala je Nives Jurušić, nekadašnja novinarka Radio Konjica i urednica knjige.

„Lako je bilo praviti knjigu od dobrog materijala, ali ono što je bilo teško, jeste odbaciti bilo što, jer je to nevjerovatno obilje priča, crtica, tekstova. Nadamo se da smo uspjeli napraviti knjižicu o Konjicu i da će Konjic biti obogaćen ovom knjigom. Zbog ogromnog, jako dugačkog, stoljetnog razdoblja, koje ova knjiga obuhvaća, zahvaljujući sjećanjima starih Konjičana, rođenih recimo 1920 i neke, tako da priča o Konjicu seže u jako daleku prošlost i okončava se trenutkom kada je Vesna završila taj svoj život u Konjicu“-kazala je Jurišić.

promovisana knjiga "bilješke iz konjica, mog" vesne begtašević

Vesnin prijatelj i autor više radova o Konjicu i njegovoj okolini Ivan Ivo Anđelić, kazao je da nije siguran da li je knjiga o Konjicu ili o Vesni, ili su zajedno srasli da čine jedinstvo. Prigodnim riječima o Vesni i njenoj knjizi su govorili književnik Valerijan Vanja Žujo, prof.dr. Dijana Hadžizukić, te dramaturg i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

„Ostala je ova knjiga da svjedoči, prije svega o Vesni, ali i o Konjicu, koji je meni lično uvijek bio drag po mojim prijateljima. Ono što je zapisano ostaje, a neki novi Konjičani će siguran sam čitati ovu knjigu sa zadovoljstvom i sjećati se nekog vremena kada se lijepo živjelo“-izjavio je Krsmanović.

promovisana knjiga "bilješke iz konjica, mog" vesne begtašević

Dino Begtašević, Vesnin suprug, kazao je da još uvijek nije pročitao sve što je ona napisala u svojoj elektronskoj sehari.

„Tek prije tri dana sam pročitao jednu Kamijevu rečenicu “ U dubokoj zimi na posljetku shvatio sam da počivam u nepobjedljivom ljetu“ i onda sam shvatio da je, zapravo, moja Vesna bila takav čovjek, ako jeste oko nje bila zima, ona je stvarala sama ljeto. Činila je ljudima da i njima bude sunce, da i njima bude dobro“-rekao je Dino Begtašević.

Vesna Begtašević rođena je 1955. godine u Sremskoj Mitrovici, odrastala i školovala se u Konjicu, a diplomu politologa stekla je na fakultetu Političkih nauka Sarajevo. Vesna Begtašević počela se baviti novinarstvom kao dio redakcije lokalnog lista “3. mart”, kasnije nakon formiranja Kablovske televizije Konjic, postaje njena glavna i odgovorna urednica. Od osnivanja Radio Konjica 1992.godine dio je ovog lokalnog medija, na početku obavljajući funkciju glavne i odgovorne urednice, a potom i novinarke sve do penzionisanja 2013.godine.

radiokonjic.ba

09.05.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima