Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Večeras promocija knjige “Podveležje 1991.-1996.” autora Safeta Nožića

Večeras će u Bosanskoj sobi NU Konjic biti upriličena promocija knjige “Podveležje 1991. -1996.” autora Safeta Nožića. Promocija knjige održat će se sa početkom u 18:00 sati, a promotori knjige će biti prof. dr. Nurko Pobrić, prof. dr. Senadin Lavić, poslanik u Parlamentu BiH Šerif Špago, pukovnik Selim Isić, direktor preduzeća “Igman” Đahid Muratbegović. Moderatorica promocije bit će Adna Hasanagić, magistrica turskog jezika i književnosti.

„Tema obrade u mojoj knjizi je jedna mikrolokacija mjesne zajednice „Podveležje“ u ratu 1992. kako se narod organizovao i šta su sve činili oni koji su tada bili odgovorni u mjesnoj zajednici i kriznom štabu. Dakle, konkretna je obrada odreda boraca teritorijalne odbrane „Podveležje“ gdje smo imali četiri čete i te čete su se u ratu integrisale poslije oslobođenja Podveležja u Prvu mostarsku brigadu. Taj moj opis i sjećanje odnosi se na ratni put tih boraca odreda TO Podveležje. U sklopu opisa događaja ponegdje sam se zauzeo za opis i drugih detalja, kao što su usputne akcije koje su se izvodile na nivou 4. korpusa Armije RBIH“ – kazao je Nožić.

večeras promocija knjige "podveležje 1991.-1996." autora safeta nožića
Večeras promocija knjige "Podveležje 1991.-1996." autora Safeta Nožića

Prethodne promocije knjige „Podveležje 1991-1996“ održane su u Podveležju, Stocu i Jablanici.

„Prva promocija bila je u Podveležju gdje je bio prisutan veliki broj boraca, porodica šehida, invalida i drugih koji su činili tada okosnicu u organizacijskom smislu TO Podveležje. Sve dosadašnje promocije bile su posjećene, sa pozitivnim kritikama na sadržaj knjige i ostalim materijalima koji su dostupni u knjizi, a večeras je promocija i u Konjicu“ istaknuo je Nožić dodajući da se osjeća zadovoljnim jer je pisao o važnim temama ukazujući na važnost odavanja priznanja stradalim borcima.

„Ja sam kao čovjek zadovoljan jer sam ispunio svoje obećanje dato devedesetih godina da ću sve staviti na papir, jer više od stotinu šehida iz Podveležja to zaslužuje i njima moramo odati priznanje za ovo što danas imamo“- istaknuo je Nožić.

radiokonjic.ba

05.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima