Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

AP “Neretva”: U toku prijave za 22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

Domaćin i organizator 22. Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva (FSDS) i ove godine je Amatersko pozorište “Neretva” Konjic. Svečana ceremonija otvaranja najavljena za 15. april.

Za nešto više od mjesec dana, na daskama koje život znače zaigrat će srednjoškolci iz raznih gradova Bosne i Hercegvine. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva i ove godine u Konjicu će okupiti zaljubljenike u pozorišnu umjetnost i pružiti im priliku za upoznavanje, druženje, zabavu ali edukaciju kroz dramske radionice tokom festivalskih dana. Za radiokonjic.ba predsjednica AP „Neretva“ Konjic, Ena Osmanović otkriva kako teku pripreme i koliko je do sada prijavljenih pozorišnih i srednjoškolskih dramskih grupa.

„Prema trenutnom broju prijava, rekla bih da će festival trajati minimalno osam dana. Organizacijski odbor vrijedno radi na organizaciji ovogodišnjeg festivala, sastajemo se već nekih mjesec dana više puta sedmično. Nadamo se da ćemo sve stići jer je dosta posla koji trebamo odraditI. Imamo prijavljenih pet grupa, međutim imamo potvrdu od još nekih da će se prijaviti u narednom periodu. S obzirom na to da će prijave biti otvorene još nešto više od mjesec dana, ovo je više nego dobra brojka“ kazala je Osmanović.

Srednjoškolska scena AP „Neretva“ radi na drami „Trg ratnika“ kojom će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu, a moguće je da će premijeru doživjeti i ranije, kazao je režiser ove predstave i dugogodišnji član AP „Neretva“ Konjic, Inas Gačanin.

„Dramu „Trg ratnika“ napisao je Nick Wood, britanski autor koji govori o izbjeglištvu u stranu zemlju i problemima sa kojima se izbjeglice susreću, priča priču o izbjeglicama kroz leću jedne porodice, koja ostaje bez supruga i oca. Radi se o borbi te porodice koja treba da se uklopi u novo društvo, stekne nove prijatelje i suoči sa gubitkom. Najveće pitanje koje su srednjoškolci imali je bilo „Odakle su ovi ljudi?“, što je za samu predstavu, kako su kasnije i glumci shvatili, irelevantno jer nije bitno odakle je neko izbjegao u potrazi za boljim životom. Izbjegličko pitanje je univerzalno kao i  borba za boljim sutra“ rekao je Gačanin.

Pravo na učeće imaju dramske grupe, čiji su članovi godišta predviđenog za srednju školu, naglasili su iz AP „Neretva“ Konjic. Prijaviti se možete putem obrasca dostupnog na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNTQ-MZ9F-8HIzEcudHAcGuWwHJb4AQUkxLltx3anPNYvykQ/viewform?fbclid=IwAR1EfDodwtLNDDVEW883i5_TtxiCqpYo2Joq0ZmiOPw-Zhg-x2SzVwe6jwc

radiokonjic.ba

08.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima