back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Danas je ambasador Johann Sattler, posjetio Udruženje “Neretvica – Pusti me da tečem”  

Danas je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, posjetio Udruženje “Neretvica – Pusti me da tečem”. Tom prilikom je razgovarao sa aktivistima o njihovoj borbi za rijeku Neretvicu, a sastanak je održan u Parsovićima, na lokalitetu Šljevčica, gdje se ambasador Sattler, u razgovoru sa članovima udruženja, upoznao sa svim pojedinostima izgradnje mini HE na rijeci Neretvici. Udruženje je ambasadoru Sattleru uručilo počasnu člansku karticu udruženja, čiji je član postao od danas, a ambasador je najavio da će privatno doći da upozna prirodne ljepote ovoga kraja.

Predsjednik udruženja “Neretvica – Pusti me da tečem” Ibrahim Turak je rekao za Radio Konjic da su imali čast da sa ambasadorom Evropske unije razgovaraju o temi gradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici.

 “Gospodin Satler je izrazio zadovoljstvo načinom na koji smo mi organizovani i načinom na koji radimo. Kazao je da će, koliko je u mogućnosti sa svoje strane, učiniti sve da ukaže na probleme koji su vezani za gradnju mini HE na Neretvici” – rekao je Turak, istaknuvši da su ambasadoru Sattleru poklonili člansku kartu udruženja.

“Od danas je evropski ambasador u BiH član pokreta “Neretvica – Pusti me da tečem” – naveo je Turak.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, je izjavio za Radio Konjic da mu je veoma drago što je danas boravio na prelijepoj Neretvici.

Ovo je jedna lijepa poruka odavde i pokazuje koliko građani svojom inicijativom, svojim zalaganjem mogu dovesti do promjene, rekao je Sattler.

“Mislim da je važno da građani pokažu da svi imaju svoju ulogu u društvu i to je ono što bih volio da bude poruka građanima odavde. Poduzmite neke inicijative, uradite što smatrate da je važno, recimo, da se zalažete za socijalna prava, da se zalažete za pomoć siromašnima ili bilo šta. Vaš glas se može čuti, vi ste građani, oni koji se pitaju. Volio bih da ovo posluži kao inspiracija građanima i za izlazak na izbore 2. oktobra” – izjavio je ambasador Sattler.

Energija je izuzetno važna, posebno u ovim vremenima u kojima danas živimo, ali mora se nastojati postići taj balans između energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša, dodao je Sattler.

“Kada vidimo ljepotu ove rijeke, čovjek se pita da li devastacija opravdava koristi koje će se postići time. Dakle, profit se može sticati na druge načine, recimo od turizma. Ali, koliko sam danas čuo u razgovoru ovdje, jedna takva investicija dovela bi u pitanje i kvalitet pijaće vode, zatim tu su pravila koja se ne smiju izgubiti iz vida prilikom provedbe takvih projekata. Građani moraju učestvovati u donošenju važnih odluka. Tu je važna Arhus konvencija, koja propisuje da građani moraju učestovati u donošenju takvih odluka” – rekao je ambasador Sattler.

Govoreći o članstvu u udruženju “Neretvica – Pusti me da tečem” ambasador Johann Sattler je izjavio da ga to čini ponosnim.

“Postao sam 1001 član udruženja i sa ponosom ću nositi ovu člansku karticu. Želim se zahvaliti damama i gospodi koja vode ovo udruženje, hvala na gostoprimstvu i mogu vam obećati da ću se vratiti u privatnom svojstvu, da i ja profitiram od ljepota ovoga kraja” – poručio je Sattler.

Tokom boravka u Neretvici ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, je popio kafu sa domaćinima i konzumirao borovnice, a posjetio je i lokalitet gdje se rekonstruiše Rizvin mlin, u čijoj će u jednoj od prostorija biti smješten Muzej bitke za Neretvicu, te jedno od kupališta na rijeci Neretvici.

radiokonjic.ba

foto: Radio Konjic

20.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]