18.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Katolički vjernici danas obilježavaju svetkovinu Svih svetih 

2. novembra obilježavaju Dušni dan

Katolici 1.novembra obilježavaju svetkovinu Svih svetih kako bi se sjetili svojih umrlih. Toga dana vjernici slave sve one koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji to nisu, ali koji su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života.

Na svetkovinu Svih svetih katolici slave sve svece i Crkva završava ciklus slavljenja svetih tokom čitave godine rekao nam je gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu fra Ferdo Boban.

“Slavimo sve znane svece koje je proglasila Crkva, ali i neznane svece, za koje se Crkva nije oglasila da su sveti. Crkva nije u mogućnosti da 365 dana obilježi svakog sveca, jer ih ima puno više i mi ne znamo da su sveci, ali vjerujemo da su u kraljevstvu nebeskom” – izjavio je gvardijan.

katolički vjernici danas obilježavaju svetkovinu svih svetih 
Katolički vjernici danas obilježavaju svetkovinu Svih svetih 

“Najvažnije je da vjernici budu prisutni na bilo kojem mjestu toga dana na svetoj misi. Ne moraju biti na misi na svom groblju, ako nisu u mogućnosti” – poručio je fra Ferdo Boban.

Na svetkovinu Svih svetih se održavaju mise na mjesnim grobljima, posjećuju grobovi, položi cvijeće i upale svijeće.

Obilježavanje Svih svetih i Dušnog dana, 2. novembra kojim se vjernici sjećaju svojih dragih pokojnika, u konjičkoj župi počelo je prije nekoliko dana, a mise će se održati na 24 mjesna groblja.

1.novembra, na svetkovinu Svih svetih, u župnoj crkvi u Konjicu misa će biti održana u 8 sati, u Ovčarima, Zaslivlju, Dublje, Gornja Orahovica u 10 sati, na Musali u 12 sati i u Bijeloj u 14 sati.   

Polaganjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća povodom Svih svetih i Dušnog dana vjernici svojim umrlima izražavaju zahvalnost za sve što su im učinili za života.

 [email protected]

01.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima