16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Od 01. Novembra zabranjen ribolov na Neretvi i njenim pritokama

Cilj je sačuvati autohtoni riblji fond Neretve

Ribolovna sezona na Neretvi i  njenim pritokama od danas je zatvorena.  Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic  poručuju da je veoma bitno ispoštovati vrijeme mrijesta kako bismo sačuvali, zaštitili i unaprijedili autohtoni neretvanski riblji fond. Predsjednik Skupštine OSR Konjic Hrabren Kapić poručuje:

od 01. novembra zabranjen ribolov na neretvi i njenim pritokama
Predsjednik Skupštine OSR Konjic Hrabren Kapić

                “Zabrana na Neretvi i pritokama traje do 01. Aprila. To je važno ispoštovati jer se u tom periodu mrijeste autohtone vrste salmonida, i to je jedan od načina da se njihov prirodni priraštaj osigura kako bismo u narednim godinama imali bolji riblji fond u rijeci Neretvi. Neke od tih autohtonih vrsta su ugrožene, neke pred izumiranjem i moramo ih sačuvati. Najznačajnije za sportski ribolov ali i uopšte kao prirodno blago su neretvanska potočna pastrmka, neretvanska mekousna pastrmka i neretvanska glavatica.”

Kako bi se očuvale te vrste svi moramo dati doprinos poručuje Hrabren Kapić, te dodaje da će i ribočuvarska služba OSR Konjic vršiti intenzivnije kontrole:

“Ribočuvari će obilaziti terene kako bi kontrolisali zabranu, a protiv onih koji se ne budu pridržavali biće podnesene prijave u skladu sa zakonom i u skladu sa težinom onoga što protuzakonito rade. ”

Nizak vodostaj krivolovci zlopotrebljavaju i mrežama uništavaju riblji fond, a to je najizraženije na Jablaničkom jezeru pojašnjava Kapić:

                “Taj krivolov mrežama ne prestaje iz godine u godinu. Mogli bismo reći da je na neki način suzbijen ali uvijek može bolje. ”

od 01. novembra zabranjen ribolov na neretvi i njenim pritokama
Krivolovci na Jablaničkom jezeru mrežama uništavaju riblji fond

Krivolovci su, kako bi zaustavili ribočuvare, u nekoliko navrata upućivali prijetnje, fizički nasrtali na ribočuvare, uništavali im čamce, međutim, kako poručuje Kapić – ribočuvare to ne obeshrabruje. Naročito što mnogi sportski ribolovci ali i građani prepoznaju krivolovce, pronalaze mreže i o tome obavještavaju Organizaciju sportskih ribolovaca. Nakon tih dojava ribočuvari odlaze na teren i kasnije uz inspektore uništavaju opremu krivolovaca.

od 01. novembra zabranjen ribolov na neretvi i njenim pritokama
Zapaljen čamac ribočuvarske službe OSR Konjic nakon uspješnih akcija pronalazaka i oduzimanja mreža

Predsjednik Skupštine OSR Konjic apeluje na sve one koji primjete nekoga ko svojim radnjama narušava ili  uništava riblji fond , da o tome da obavijste OSR Konjic ili policiju.

                “Zahvalio bih se svim sportskim ribolovcima i građanima koji su spriječili krivolov. Apelujem na sve one koj primjete krivolovce da nas obavijeste i mi ćemo izaći na teren. ”

Podsjećamo, svaka prijava je anonimna.

radiokonjic.ba

01.11.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima