16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

„Konjic Food Fest“ postao reprezentativna sajamska manifestacija

Danas se u Konjicu na PSC “Partizanovo” održava 13. Festival hrane “Konjic Food Fest” čiji je organizator Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, uz podršku Grada Konjica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je danas otvorio “Konjic Food Fest“, je istaknuo da Grad Konjic u kontinuitetu kroz poticajnu politiku nastoji da prati poljoprivredne proizvođače.

Pratimo ih od nabavke sjemena, kroz infrastrukturu, a nakon toga i da njihovi proizvodi budu plasirani na tržište. Također, u budžetu su planirana sredstva i za otkup viška proizvoda. Mogu s ponosom da kažem da zahvaljujući ovakvim sajmovima, gdje naši poljoprivrednici učestvuju, oni svoje proizvode mogu i prodati. Želja nam je da ovakav jedan sajam pokušamo organizovati i u većim gradovima, a kako bi podstaknuli mlade da mogu da žive od svoga truda i da mogu ostati u Bosni i Hercegovini“ – izjavio je Ćatić, dodavši da Grad Konjic nastoji svake godine da u većem kapacitetu izdvaja sredstva za poljoprivredu, u zavisnosti od budžeta.

Ove godine je to bilo blizu 400.000 KM, ali osim toga imali smo i druge poticajne politike. Imali smo za poljoprivredu na raspolaganju 2 miliona KM beskamatnog kredita, za privredu 11 miliona KM i za mlade 3 miliona KM. Tako da je preko 16 miliona KM bilo u opticaju na raspolaganju mladima. Raspisat ćemo jedan novi poziv za mlade, za StartUp i omogućavamo kroz taj dio, da li sufinansiranje doprinosa, da li pokretanje novog biznisa da im pomognemo da prvu ideju pređu što lakše. Želimo da im budemo podrška u prvih šest mjeseci do godinu dana. Ono što smo radili u proteklom periodu, imali smo prezentaciju za Dan Grada Konjica i ti mladi ljud što su radili, nastavili su raditi i danas su ovdje uspješni izlagači“ – izjavo je gradonačelnik Ćatić.

„konjic food fest“ postao reprezentativna sajamska manifestacija
Osman Ćatić

Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, izrazio je zadovoljstvo naglasivši da je tokom trinaest godina održavanja, sajam polučio velike rezultate. 

Već u devet sati je bila najezda kupaca, imali smo neke štandove prazne i morali smo dopuniti štandove, što znači da ono što naši poljoprivredni proizvođači iz Grada Konjica, a tako i diljem Bosne i Hercegovine, koji dolaze na ovaj sajam, što donesu, to se ovdje i proda. To je bila i zamisao kada se krenulo u realizacju ovoga projekta, i on je pokazao svoj pravi rezultat. Danas je pravi, praznični, prodajni dan u Konjicu i mi ćemo tradiciju nastaviti, mada nam vrijeme, prilike i godina nisu bili naklonjeni, pogotovo u voćarstvu. Mi na području Konjica nemamo ove godine nijedne voćke da smo mogli ubrati, a zamislte ljude koji se profesionalno bave voćarstvom, kako da prežive ovu godinu. Međutim, zahvaljujući gradonačelniku, ali i kantonalnom ministru, kroz poticajnu politiku uspjećemo da nadokandimo jedan dio našim proizvođačima, a za narednu godinu da planiramo i veća sredstva da bi mogla ta podrška biti veća, da bi ljudi mogli stabilnje da ulaze u proizvodnju, i da ne napuštaju. Od ovih prozvodnji se u Bosni i Hercegovini može živjeti, ne treba ići. Ja sve mlade pozivam da registruju gazdinstva i da rade na svojim imanjima“ – poručio je Avdibegovć.  

„konjic food fest“ postao reprezentativna sajamska manifestacija
Nusret Avdibegović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK Donko Jović u svome je obraćanju, na svečanom otvaranju, istaknuo da je „Konjic Food Fest“ stasao u reprezentativnu sajamsku manifestaciju.

Ovo je itekako potrebno jer uvezujemo poljoprivredu sa krajnjim korisnicima, gdje se susreću mnogi koji su vezani za poljoprivredu, a bit sutra ruralnog razvoja je uvezati poljoprivredu sa njom srodnim djeatnostima, ekologijom i turizmom. Mi ćemo u budućnosti unutar ministarstva, a s tim ciljem je napravljena Strategija ruralnog razvoja, usmjeravati sve više novaca kako bi taj ruralni dio, ne samo u ovom kantonu, već i cijeloj državi dobio na značaju” – riječi su ministra Jovića.

„konjic food fest“ postao reprezentativna sajamska manifestacija
Donko Jović

Na svečnom otvaranju festivala obratio se i Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskh odnosa BiH navodeći da ministarstvo ima program podrške za ovakve manifestacije, te je pozvao organizatora konjičkog festival, da naredne godine aplicira na taj program.

„konjic food fest“ postao reprezentativna sajamska manifestacija
Hamdo Tinjak

Prije ceremonije svečanog otvaranja festivala svoj program izveli su mališani iz obdaništa „Zulejha Begeta“ i vrtića „Happy kids“.

radiokonjic.ba

05.10.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima