back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Konjic: Promovisana knjiga “Veličanstveni Prenj”, autora Zehrudina Isakovića

Večeras je u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i Planinarskog društva „Borašnica“ Konjic u Bosanskoj sobi održana promocija knjige „Veličanstveni Prenj“, autora Zehrudina Isakovića. Prisutne goste i publiku, u ime PD „Borašnica“ Konjic pozdravio je Rasim Nuhić, predsjednik društva, izrazivši zadovoljstvo održavanjem promocije u Konjicu. Moderator i jedan od promotora knjige, Edin Durmo iz Zenice, instruktor alpinizma i dugogodišnji prijatelj Zehrudina Isakovića, kazao je da je riječ o sveobuhvatnoj knjizi, jednoj od najkvalitetnijih na širem području.

„Svaka država ima neku svoju „svetu“ planinu, pa se puno pisalo o Velebitu u Hrvatskoj, o Durmitoru u Crnoj Gori, o Triglavu u Sloveniji, i sve to skupa  što krasi njihove planine, to je za nas ovdje Prenj. Večerašnja promocija je imala posebnu težinu i odgovornost da pred ovom divnom publikom predstavimo ovu knjigu. Zehrudin Isaković se potrudio da napravi jedno veličanstveno djelo o veličanstvenoj planini“-rekao je Durmo.

konjic: promovisana knjiga "veličanstveni prenj", autora zehrudina isakovića
Konjic: Promovisana knjiga "Veličanstveni Prenj", autora Zehrudina Isakovića

Muhamed Hamo Šišić iz Sarajeva, planinar i alpinista, učesnik ekspedicije na Mont Everest, kazao je da čitav život dolazi u Konjic i na Prenj.

„Meni je bilo posebno drago dolaziti ovdje, jer je Konjic moj drugi grad u koji sam počeo dolaziti s 15 godina. Što se tiče Prenja, to je gorje, to nije samo jedna planina, jer ima 14-15 vrhova preko 2000 metara. Ima dolina, duboklih klisura, kanjona, ogroman je, a zimi, to je jedno čudo, to nije planina, nego božije davanje. Za nas alpiniste to je bio takav izazov, i mi smo tu stekli prva iskustva, pa smo kasnije ta iskustva koristili širom svijeta. Prenj u sebi ima sve, ali ga trebate poštovati. Na Prenju sam doživio najljepše, ali i najteže trenutke“-rekao je Šišić.

konjic: promovisana knjiga "veličanstveni prenj", autora zehrudina isakovića
Konjic: Promovisana knjiga "Veličanstveni Prenj", autora Zehrudina Isakovića

Naslovnicu knjige, ali i unutarnje stranice, krase fotografije poznatog bh.fotografa Dženada Džine.

„Drago mi je da se druga promocija, poslije sarajevske, održava ovdje u Konjicu, u gradu iz kojeg polaze, maltene, svi naši usponi na Prenj. Knjigu „Veličanstveni Prenj“ bi trebao da ima svaki planinar, zaljubljenik u prirodu i Prenj, u svojoj kućnoj biblioteci. Knjigu krase moje fotografije, i uz Zehrudinovo pisanje, to je dalo dodatnu veličinu knjizi, koja je svojvrsna zbirka mojih fotografija, nekih od najboljih i najnagrađivanijih. Dragao mi je da ispred sebe imamo jedan takav vodič koji će sigurno za planinarstvo u BiH, za turizam u BiH i Konjicu, imati veliki značaj“-kazao je Džino.

Zehrudin Isaković, alpinista, planinar i novinar, nije krio zadovoljstvo i uzbuđenje održavanjem promocije svoje knjige u Konjicu.

„Ovo mi je najvažnija promocija, jer se održava u gradu koji živi s Prenjom. Knjiga je nastala kao izraz moje ljubavi prema Prenju, od ranog djetinjstva do danas, godinama se stalno iznova vraćam toj planini. Koliko god bio u raznim dijelovima svijeta, od Južne Amerike do Himalaja, Everesta, uvijek se vratim Prenju, koji smatram svojom drugom kućom. S druge strane, novinar sam, pa sam spojio te dvije ljubavi, ljubav prema planinama, a i moj profesionalni izazov da to uobličim u neku knjigu, koja treba da izrazi svu moju ljubav prema Prenju, ali i da ljudi koji čitaju, osjete to i bude im vodič i inspiracija da odu na Prenj“-naveo je Isaković.

radiokonjic.ba

02.08.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima