-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Obilježena godišnjica od formiranja brigade “Neretvica” (445.bb)

Danas je prigodnim programom obilježena 31. godišnjica od formiranja brigade „Neretvica“ (445. bb). Organizatori obilježavanja bili su Grad Konjic i Boračko udruženje Klis, a ovom događaju prisustvovali su pripadnici brigade, članovi porodica šehida, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, učenici i nastavnici osnovnih škola s područja Neretvice, stanovnici Neretvice, Medžlisa IZ Konjic, kao i predstavnici kantonalne, te gradske vlasti predvođeni gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

obilježena godišnjica od formiranja brigade “neretvica” (445.bb)
Obilježena godišnjica od formiranja brigade “Neretvica” (445.bb)

Upriličen je obilazak mezara komandanta brigade “Neretvica” Hasana Hakalovića u Višnjevicama, gdje je pručena Fatiha i položeno cvijeće, proučen jasin, a program, u kojem su učestvovali učenici iz osnovnih škola Seonica, Parsovići i Gorani, je upriličen kod centralnog spomen obilježja u Buturović Polju. O doprinosu boraca iz brigade “Neretvica” govorili su pukovnik Enes Jahić i poručnik Mustafa ef. Jelovac.

Brigada je formirana 11.11. 1992.godine, a imala je vojna dejstva mimo svoje zone odgovornosti na području Bjelašnice, Treskavice, rejona Drežnica, Podveležje, Trnovo, gdje god je bila pozvana ili joj je bilo naređeno i u potpunosti izvršavala svoje zadatke” – rekao je poručnik ef. Jelovac, koji priprema knjigu o brigadi.     

11 pripadnika brigade “Neretvica” je odlikovano ratnim priznajem “Zlatni ljiljan”, dva  pripadnika su odlikovani ratnim priznanjem “Srebrni štit”, a bilo je još raznih priznanja sa svih nivoa. Brigada je tokom svog ratnog puta imala 122 šehida, više od 40 ratnih vojnih invalida, a više od 330 pripadnika je ranjeno” – rekao je poručnik Mustafa ef. Jelovac.    

radiokonjic.ba

11.11.2023.   

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima

Prethodni članak
Sljedeći članak