back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Osnovna škola Seonica danas obilježila 117. godina rada

Učenici Osnovne škole Seonica danas su svojim nastupima na svečanosti povodom obilježavanja 117. godina rada ove obrazovne ustanove, pokazali koliko su marljivo radili sa svojim nastavnicima da bi posjetiocima upriličili jedan poseban događaj. Oni su se predstavili solo i horskim nastupima, recitacijama, folklorom, igrokazima u kojima su uživali gosti, predstavnici kantonalne i gradske vlasti, obrazovnih i vjerskih institucija iz grada, kao i njihovi roditelji i drugi gosti.

osnovna škola seonica danas obilježila 117. godina rada
Gosti

Direktor Osnovne škole Seonica Zijad Halilović, pozdravljajući prisutne, je rekao da je ova škola oduvijek bila poznata po svojim uspjesima.

 „Davne 1907.godine osnovana je ova škola. Od tada, pa do danas je uvijek bila prepoznatljiva po svojim uspjesima i rezultatima, a ti rezultati ne dolaze sami. Potrebno je uložiti trud i zalaganje, te samim tim smo zahvalni našim učenicima i njihovim nastavnicima. Da smo prepoznati u svom zalaganju i radu, ne samo u gradu Konjicu, našem kantonu, svjedoči priznanje koje je ova škola dobila na svečanoj skupštini BIHAMK-a, a to je prestižna nagrada za najuspješniju školu u Bosni i Hercegovini i najuspješnijeg nastavnika, koja je pripala našem nastavniku Zijadu Lepari. Ukupno ove godine imamo 48 učenika sa područnom školom Nevizdraci. Imamo 7 maturanata, a  upisanih ove godine ima 6, što je bolje stanje u odnosu na prošlu godinu”– izjavio je Halilović.

Za učenicu generacije je proglašena Ilhana Poturović, kojoj će osnovno obrazovanje ostati u lijepoj uspomeni.

“Osnovnu školu ću pamtiti po najboljim prijateljima, najboljim nastavnicima koji su mi dali mnogo znanja koje ću nositi kroz dalji život. Učenicima koji ostaju poručila bih da nikada ne prave razliku između drugih, da vole svoje nastavnike i prijatelje, jer prijatelji uvijek ostaju”– njene su riječi.

osnovna škola seonica danas obilježila 117. godina rada
Ilhana Poturović

Obraćajući se u ime Gradske uprava Biljana Handžo je uputila čestitku učenicima i svim uposlenicima, rekavši da će uskoro najbolji biti nagrađeni.

“Grad Konjic je prije dvije godine donio odluku da se učenicima generacije Osnovnih škola obezbjeđuju stipendije u srednjoj školi. Imamo i posebnu nagradu za učenike generacije, novčana nagrada u iznosu od 200 KM. Dodjela će se održati, kada bude dodjela najuspješnijm učenicima na takmičenjima kantonalnog, federalnog i državnog nivoa, u junu na prijemu kod gradonačelinika, koji vam je također uputio čestitku” – poručila je, između ostaloga, Handžo.

Povodom Dana škole Osnovna škola Seonica je priredila izložbu likovnih radova učenika od prvog do devetog razreda, kazala je nastavnica likovne kulture Šejla Hebibović.

“Za rođendan povodom Dana škole, svake godine se organizuje izložba učeničkih radova od prvog do devetog razreda. Ove godine će biti i performans učenika devetog razreda, koji će dati poruku da ostanemo živjeti u našem gradu i državi. Mislim da je to jedna najznačajnija poruka i da trebamo dati šansu tim učenicima” – istaknula je nastavnica Hebibović.

Anesa Kezo je „Ponos škole“, a na današnjoj svečanosti dodijeljene su nagrade najuspješnijim učenicima škole na raznim takmičenjima. Nagradu je dobio Ahmed Miljević za osvojeno 3.mjesto na literarnom konkursu povodom Dana državnosti BiH, Alisa Hakalović, Selma Miljević i Amila Moro za recital na Školskom teatru, Medina Šteta za literarni rad povodom Dana nezavisnosti BiH,  Adin Turak za 2. mjesto na Državnom takmičenju „Sigurno u prometu“ i za literarni rad „Za moj grad, ljepši, čistiji, voljeniji“, te Ilhana Poturović za 1.mjesto na likovnom konkursu „Kestenijada“.

Svečanost povodom obilježavanja 117.godina rada OŠ Seonica je okončana perfromansom maturanata škole koji su poručili da žele ostati u svojoj domovini.

osnovna škola seonica danas obilježila 117. godina rada
Poruka maturanata

radiokonjic.ba

10.05.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima