Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Otvorena nova zgrada Klinike za dječije bolesti SKB Mostar

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, zajedno sa ministrima Milenkom Bevandom, Adilom Šutom, Ivom Bevandom, Adnanom Velagićem, Marijom Marićem, Emilom Balavcem, Đurom Prkačinom, Bekirom Isakovićem i Marijom Juricom, prisustvovala je danas svečanoj ceremoniji otvorenja nove zgrade Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Direktor SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić u više je navrata naglasio kako HNK sada svojim najmlađim sugrađanima osigurava zdravstvenu zaštitu koja je na nivou najrazvijenijih zemalja Evrope. Zahvalivši Vladi HNK-a na punoj podršci i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u toku provedbe u kantonalnim bolnicama, ponovio je kako savremenoj zgradi mostarske pedijatrije trenutačno nema ravne u Evropi.

Inače, Vlada HNK-a je, kroz dva kreditna zaduženja, za izgradnju Klinike za dječije bolesti osigurala 26,5 miliona KM, u cjelini preuzevši obavezu njihova povrata. Stara zgrada Pedijatrije, izgrađena davne 1964. godine, bila je najneuslovniji objekt u okviru kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih znatno manje od 2000, nova se zgrada sada prostire na otprilike 10.000 četvornih metara površine. Novo zdanje ima pet spratova na kojima će raditi 36 doktora sa kapacitetom od 200 mjesta za malene pacijente. Klinika je izgrađena prema najsavremenijim evropskih standardima.

– Vlada HNK-a je, kroz dva kreditna zaduženja, kod Saudijskog fonda i Razvojne banke FBiH, osigurala finansijska sredstva u iznosu od ukupno 45 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje tri bolnice u HNK-a, u cjelini preuzevši kreditne obaveze na sebe. Osim SKB-a Mostar, tim su finansiranjem obuhvaćene i Kantonalna bolnica dr. Safeta Mujića i Opća bolnica Konjic, a za Kliniku za dječije bolesti od ukupne je sume izdvojeno 26,5 miliona KM. Možemo slobodno reći da je ovo naše kapitalno ulaganje. Ova je klinika od vitalnog značaja za sve naše stanovnike, ali i za pacijente susjednih kantona koji u zdravstvenoj zaštiti gravitiraju Mostaru i ponosni smo na doprinos koji smo, kao Vlada, pružili završetku ovog zaista strateškog projekta čijem dovršetku danas svjedočimo – komentirala je premijerka Buhač.

radiokonjic.ba/vlada hnk

21.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima