-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Prvi put ZZO HNK troškove dijagnostičke usluge PET/CT snosi u cjelosti

Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda (Rebalans I), na koji je Skupština HNK dala suglasnost, ZZO HNK izdvojio je dodatna sredstava za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT za svoje osiguranike. 

Izdvojena sredstva dostatna su za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT u cijelosti za sve osiguranike ovoga Zavoda kojima je ova usluga potrebna. 

O koliko značajnom iskoraku i povećanju prava osiguranika je riječ govori činjenica kako će, od sada, troškove dijagnostičke usluge PET/CT, za sve osiguranike kojima je ova pretraga potrebna, Zavod snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH.

Naime, prema ranijoj Odluci troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama FBiH Zavod je snosio u punom iznosu, sukladno Cjeniku zdravstvenih usluga Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci. Kada je osiguranik upućivan izvan FBiH, Zavod je trošak usluge snosio u visini cijena utvrđenih naprijed navedenim Cjenikom usluga, pa su osiguranici vlastitim sredstvima plaćali razliku troškova jer su stvarni troškovi bili značajno veći od visine sredstava koju im je osiguravao Zavod. 

Novom Odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama FBiH snosi u punom iznosu i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci.  

Ukoliko je osiguranik Zavoda upućen na predmetnu dijagnostičku pretragu izvan FBiH trošak pretrage prvi put, novom Odlukom, Zavod će snositi u punom iznosu, a u slučaju da se osiguranik uputi na kontrolni PET/CT ZZO HNK će snositi 50% iznosa dijagnostičke pretrage. 

U slučaju potrebe detaljnijeg pojašnjenja ove odluke osiguranici se mogu javiti u Sjedište Zavoda (Dubrovačka bb, Mostar) ili na broj telefona 036/355-254 svakim radnim danom od 8 do 15 sati. 

radiokonjic.ba/zzo.ba

09.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima