Večeras u Konjicu promocija knjige “Pod prstenom na dvoru djevojka“ autora Nusreta Omerike

0

U okviru manifestacije “Dani knjige Konjic ’23” večeras će u Bosanskoj sobi NU Konjic biti promovisana knjiga „Pod prstenom na dvoru djevojka“ autora Nusreta Omerike

Knjiga “Pod prstenom na dvoru djevojka” posvećena je porodici Ljubović opjevanoj u bošnjačkim usmenim lirskim pjesmama, sevdalinkama, baladama i romansama. Posvećena je porodici koja je stolovala oko četiri stotine godina na području Nevesinja. Hercegovački književnik, pjesnik, esejist, književni kritičar, vrtsan poznavalac usmene narodne književnosti i usmene predaje, ovom knjigom najavljuje i novo djelo o Ljubovićima u epskim pjesmama. Nova knjiga u štampi na oko 600 stranica, naći će se uskoro, poručio je za radiokonjic.ba autor Nusret Omerika.

“Pod prstenom na dvoru djevojka” je knjiga koja govori o nevesinjskim begovima Ljubovićima koji su najopjevanija bošnjačka porodica u lirskim i epskim pjesama. To je porodica koja je stolovala preko četiri stotine godina na području Nevesenja. Ova knjiga je jedna vrsta mog zavičajnog duga prema porodici Ljubović koji su bili poštovani i u sultanskom dvoru” poručio je autor.

večeras u konjicu promocija knjige “pod prstenom na dvoru djevojka“ autora nusreta omerike
Večeras u Konjicu promocija knjige “Pod prstenom na dvoru djevojka“ autora Nusreta Omerike

“Knjiga se sastoji od dva poglavlja. U prvom poglavlju knjige se govori o Ljubovićima u historijskim dokumentima, o predajama i legendama. Drugo poglavlje donosi cjelovite balade, romanse, sevdalinke” dodao je hercegovački književnik.

Književnik Nusret Omerika i ranije je imao priliku boraviti u Konjicu i promovisati svoja djela, a kako je izjavio za radiokonjic.ba voli doći u naš grad te družiti se sa Konjičanima.

Knjiga “Pod prstenom na dvoru djevojka” autora Nusreta Omerike objavljena je krajem augusta, a prvi put će biti promovisana večeras u Bosanskoj sobi NU Konjic u okviru manifestacije “Dani knjige ’23” u 18:30 minuta. Osim Konjica, promocije knjige održati će se u Mostaru, Jablanici, Stocu, Livnu te Dubrovniku.

radiokonjic.ba

[email protected]

24.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267