Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Dan državnosti BiH: Upriličen obilazak spomen obilježja u Konjicu

Grad Konjic je danas nastavio sa aktivnostima povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Jutros je obilaskom spomen obilježja i polaganjem cvijeća odato poštovanje svima koji su u borbi za slobodu domovine dali svoje živote.

Obilasku su prisustvovali predstavnici Grada Konjica predvođeni gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, bivši pripadnici Armije RBiH i MUP-a RBiH, porodice šehida i poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, predstavnici kantonalne vlasti, privrednog života grada, kao i predstavnici vjerskih i obrazovnih institucija, te građani.

Obilazak je počeo na Musali gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe delegacija Grada Konjica i Veterani policije odali poštovanje pripadnicima Vojne policije, a nakon toga je delegacija Grada posjetila Partizansko spomen-obilježje, spomen-obilježje Crni labudovi, te spomen-obilježje ubijenoj djeci, gdje su cvijeće položili i članovi Odreda izviđača Neretva Konjic i Crvenog križa Konjic. Delegacija grada je položila cvijeće i na spomen-obilježju maloljetnim pripadnicima ARBiH i MUP-a RBiH, a proučena je Fatiha i za umrle borce, koji su sahranjeni u haremu na Musali.

Učesnicima obilaska su se potom kod Kamene ćuprije pridružili učenici konjičkih osnovnih i Srednje škole Konjic, te je posjećeno šehidsko mezarje i spomen-obilježje šehidima 4. Muslimanske lahke brigade, gdje je proučena Fatiha.

Na šehidskom mezarju obratio se imam Gradske džamije u Konjicu Ensar ef. Zalihić, čestitavši Dan državnosti BiH, i u ime glavnog imama Medžlisa IZ Konjic, Refika ef. Delića.

“Ovo mjesto je mjesto koje budi posebne emocije, mjesto koje mi stariji ne smijemo zaboraviti, zbog mlađih. Sva obilježja koja smo prošli, su jedan od razloga da ih ne zaboravimo i da prenosimo sjećanje na mlađe generacije” – poručio je ef. Zalihić.

Nakon šehidskog mezarja učesnici obilježavanja su defileom ulicama Konjica doprinijeli svečarskoj atmosferi povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, a obilazak je okončan kod centralnog spomen obilježja na Trgu državnosti Alija Izetbegović polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje. Cvijeće su položile delegacija Grada Konjica, JOB, Veterani policije, BUK, organizatori i pokretači otpora Konjic, Crveni križ Konjic, delegacija osnovnih i Srednje škole Konjic, fudbalski klubovi Igman i Klis, te predstavnici SDA Konjic, SDP Konjic i DF Konjic.

dan državnosti bih: upriličen obilazak spomen obilježja u konjicu
Dan državnosti BiH: Upriličen obilazak spomen obilježja u Konjicu

Njegovanje kulture pamćenja naša je najvažnija obaveza prema svima koji su doprinijeli da živimo u slobodi, a Dan državnosti nas obavezuje da damo puni doprinos u jačanju naše države, Bosne i Hercegovine, poručeno je sa ovoga događaja.

dan državnosti bih: upriličen obilazak spomen obilježja u konjicu
Dan državnosti BiH: Upriličen obilazak spomen obilježja u Konjicu

amila@radiokonjic.ba

24.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima