back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Gluhi do: Obilježena 32. godišnjica pogibije prvih boraca ARBiH i HVO-a

Danas je u organizaciji Grada Konjica, JOB Branilaca Konjica i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Konjic u mjestu Gluhi do, na Ljubini, obilježena 32. godišnjica od pogibije prvog šehida Armije RBIH na području Grada Konjica Suada Alića i tri njegova saborca, pripadnika HVO-a Ivana Azinovića, Vicka Azinovića i Marinka Bebeka.

Događaju su prisustvovali članovi porodica poginulih boraca, boračkih udruženja, Gradske uprave Konjic, saborci.

gluhi do: obilježena 32. godišnjica pogibije prvih boraca arbih i hvo-a
Učesnici događaja

Cvijeće na spomen obilježje su položile delegacije Grada Konjica, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i JOB Konjic, a potom je proučen Jasin i održana molitva.

Ef. Enes Alić, brat Suada Alića, za radiokonjic.ba je izjavio da se svake godine ponovo otvara rana za sve one koji su ovdje izgubili svoje najmilije.

“Nakon toliko godina onaj ko nije izgubio nekog svoga neke stvari i zaboravi, međutim, oni koji su izgubili nekoga to ne mogu nikada zaboraviti. Poruka je da cijenimo vrijednost ljudskih života i da cijenimo vrijednost onih koji su svoje živote dali za odbranu domovine i za slobodu koju mi sada uživamo” – izjavio je ef. Alić dodavši da mu je želja da se rat nikada ne ponovi.

Dopredsjednik Udruge dragovoljaca veterana Konjic Branko Pavlović je izjavio da je današnji dan prisjećanje na poginule borce.

“Položili su živote da bismo mi mogli slobodno i dostojansveno funkcionisati i raditi. Oni su ovdje 1992.godine svojom krvlju postavili temelje odbrane našeg grada Konjica. Nažalost, oni su zanemareni, prvi su poginuli, a nisu heroji. Mi smo prije deset godina dali zahtjev da njih četvoricu proglasimo herojima Konjica, a pokušaćemo ponovo u saradnji sa JOB-om” – izjavio je Pavlović.

Pomoćnik gradonačelnika Konjica Edin Mujak je rekao da je obaveza da se prisjećamo ovih datuma i da to prenosimo na mlađe generacije.

“Ne smijemo nikada zaboraviti da su oni dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Uklesana imena ovih boraca nam ukazuju na koji način je moguće u budućnosti graditi državu Bosnu i Hercegovinu, kao multietničku državu svih njenih naroda i građana” – poručio je Mujak.   

radiokonjic.ba

04.05.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima