back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Medvjed u dva navrata napao stado ovaca u selu Treboje

Neugodno iskustvo prošle sedmice imala je porodica Mirzete Avdić koja živi u istoimenom zaseoku u selu Treboje. Naime, njihovo stado ovaca je u noći sa četvrtka na petak napao medvjed, koji je odnio jednu ovcu, a napad je ponovio i naredne noći, kada je usmrtio dvije ovce. Tom prilikom, u naletu ostalih ovaca, zgaženo je četvero jagnjadi, koji su trenutno u lošem stanju. Vlasnica stada je slučaj prijavila policiji i veterinaru, a njen brat Mirza Avdić je u telefonskoj izjavi za radiokonjic.ba opisao tok ovog događaja.

“Napad medvjeda desio se u noći sa četvrtka na petak, pretpostavljamo oko tri sata poslije ponoći, kada je upao u tor i odnio jednu ovcu. Mi smo to primjetili u petak ujutro. Drugi napad se desio u noći sa petka na subotu i tom prilikom je prolomio štalu u kojoj su bile zatvorene ovce, polomio je daske i ušao među ovce, a dvije je izvukao u tor, gdje ih je ubio i ostavio, jer su ga pretpostavljamo omeli psi. Ovce koje su bježale su pregazile četvero jagnjadi i u teškom su stanju. Policiju smo obavijestili nakon drugog napada i patrola je došla na lice mjesta, kao i veterinar, koji je pregledao jagnjad. Sada ih liječimo, a koliko ćemo u tome uspijeti, ne znam. Ovce smo treću večer prebacili kod komšije, ali smo po tragovima vidjeli da je i tu noć medvjed dolazio”-naveo je Avdić.

Ismail Kadić, rukovodilac Operativnog centra Policijske uprave Konjic, potvrdio nam je da je slučaj napada medvjeda na stado prijavila porodica Avdić, nakon čega je na lice mjesta izašla patrola policije iz Buturović Polja, koja je sačinila službenu zabilješku.

“Dana 15.04, u 8 sati, dežurna služba Policijske stanice Konjic, zaprimila je telefonsku prijavu A.M. (1981.), nastanjena u Treboju, koja je prijavila da je u toku protekle noći nepoznata životinja, izrazivši sumnju da se radi o medvjedu, u njenom toru, ubio dvije ovce. Po prijavi je postupila patrola policije, policijske ispostave Buturović Polje, koji su izašli na lice mjesta, gdje su utvrdili da postoje određni tragovi napada životinje, najvjerovatnije medvjeda. Oni su sačinili službenu zabilješku, a stranka je upućena da se obrati i podnese zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a za izlazak njihove komisije na lice mjesta. Također, na lice mjesta je izašao i veterinar iz Konjica, koji je konstatovao o kakvim povredama se radi na životinjama”-naveo je Kadić.

Također, vlasnica stada je slučaj jučer prijavila i Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic, odnosno Udruženju “Farmer”, čija je članica. Kako su nas informisali iz ovog udruženja, oni su pokrenuli potrebnu proceduru, poslavši pismenu obavijest o navedenom slučaju Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a. U razgovoru sa ovlaštenom osobom iz resornog ministarstva, rečeno nam je da zahtjev za izlazak komisije nije još stigao do njih, jer rješenje o imenovanju komisije prethodno treba donijeti i potpisati ministar, tako da tek u narednih nekoliko dana se može očekivati da komisija izađe na teren i sačini zapisnik, a do tada, vlasnici trebaju sačuvati dokaze o nastaloj šteti. Inače, ovo je prvi put da se porodica Avdić susrela sa ovakvom situacijom i napadom medvjeda na njihovo stado, koje trenutno broji oko stotinu ovaca i jagnjadi.

“Ovo je prvi put da je medvjed napao stado. Nikada prije nismo imali sličnih problema. Imamo već 17 godina ovce i ovo nas je iznenadilo i izazvalo strah. Šteta na tri ovce i četvero jagnjadi, koji su u jako lošem stanju, kao i šteta na objektu iznosi oko 2000 do 2500 maraka”– kazao je Mirza Avdić.

O cijelom slučaju upoznata je i Jedinstvena organizacija lovaca Konjic. Prema riječima Salema Mehića, predsjednika Upravnog odbora ove organizacije, oni ne mogu ništa poduzeti, jer im nije dodijeljeno lovište.

“Mi trenutno ne možemo ništa učiniti, jer loviše nije dodijeljeno, a neke konkretne korake za zaštitu dobara, odnosno stoke ili ljudstva na tom području, mi možemo poduzeti jedino uz odobrenje nadležnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a. Da li će oni nešto učiniti po tom pitanju, jer smo mi kontaktirali i njihove inspektore koji, do sada, nisu dobili nikakav službeni zahtjev. Mi savjetujemo stanovništvo, posebno stočare na tom području, pošto se to prema mojim saznanjima, ali i saznanjima mještana, prvi put desilo, da obrate pažnju na ovakve slučajeve”-kazao je Salem Mehić.

radiokonjic.ba

18.04.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima