back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Premijerka uručila ključeve pet vozila hitne pomoći za domove zdravlja u HNK-a

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač danas je, zajedno sa ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a dr. Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći direktorima pet domova zdravlja u HNK-a. Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM.

– Današnja svečanost dodjele novih vozila hitne pomoći domovima zdravlja u Mostaru, Čapljini, Čitluku, Konjicu i Stocu još je jedan od pokazatelja koliko kantonalna vlada ima sluha za potrebe našeg zdravstvenog sistema. Od samog preuzimanja dužnosti, zdravstvo smo postavili u sami vrh naših prioriteta i konkretnim primjerima posvjedočili da smo spremni unaprijediti ukupan zdravstveni sistem. Svjesni smo da medicinsko i nemedicinsko osoblje radi iznimno težak posao i zato zavrjeđuju naše poštovanje.  Podsjećam da smo, a to je bio naš prvi potez koji smo napravili kao Vlada, u saradnji sa našim socijalnim partnerima, potpisali Kolektivni ugovor kojim smo olakšali i poboljšali uslove rada i života zdravstvenih radnika, time i zaustavili jednomjesečni štrajk zbog kojeg su najviše trpili pacijenti. Kontinuirano podržavamo sve projekte iz zdravstvenog sistema, a samo za projekte izgradnje Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar te obnove, dogradnje i opremanja i preostale dvije bolnice u Kantonu, Vlada se kreditno zadužila s 45 miliona KM – rekla je premijerka Buhač, dodavši i to da je današnji čin primopredaje savremenih vozila za brzu ljekarsku intervenciju tek nastavak redovnih aktivnosti i najava nabavke vozila i za druge domove zdravlja kroz tekuću godinu.

Govoreći o finansiranju zdravstva u HNK-a, ministar Bevanda je istaknuo kako je u Budžetu HNK za 2024. osigurano 12 miliona KM, od čega 8 miliona za bolnice i 4 miliona za domove zdravlja.

– Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našeg nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnom zdravstvenom sistemu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i važno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom skrbi – dodao je dr. Bevanda te naglasio kako će Vlada HNK-a nastaviti s ovim projektom.

– Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojeg se ne može. Želimo građanima našeg kantona omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je faktor koji je vrlo važan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svom djelovanju.

Svečanom činu uručenja ključeva vozila hitne pomoći, osim direktora pet domova zdravlja, prisustvovali su i načelnici i gradonačelnici Čapljine, Čitluka, Konjica i Stoca te izaslanica gradonačelnika Grada Mostara, dok se u ime svih, u obraćanju novinarima, Vladi HNK-a na ovoj donaciji, kao i na ukupnom odnosu prema zdravstvenom sistemu, s akcentom na primarnu zdravstvenu zaštitu, zahvalio direktor Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž.

https://www.vlada-hnz-k.ba/bs/premijerka-urucila-kljuceve-pet-vozila-hitne-pomoci-za-domove-zdravlja-u-hnk

radiokonjic.ba/vladahnk

12.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima