back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Sutra će biti obilježena 31.godišnjica formiranja 4.korpusa Armije RBiH

4.korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru. Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine kao i dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Zona odgovornosti 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pokrivala je općine: Mostar, Konjic, Jablanicu, Nevesinje, Stolac i Čapljinu. Štab 4. koprusa bio je u Mostaru, a od 15.06.1994 u Jablanici. Komandanti korpusa bili su: Arif Pašalić, Sulejman Budaković, Ramiz Dreković i Mustafa Polutak, a zamjenici Mustafa Isović, Safet Oručević i Ismet Alija. Govoreći o ulozi koju je 4.korpus Armije RBiH imao u odbrani BiH od agresora, general Mustafa Polutak, kazao je da je ovaj korpus svojim djelovanje uspio da odbraniti dolinu Neretve od agresorskih snaga.

“Rukovodstvo BiH i narod se organizovano suprotstavio agresiji. U toj organizaciji jedan od glavnih subjekata koji se suprotstavio agresiji je i 4.korpus Armije RBiH, koji je svojim djelovanjem, aktivnostima i borbenim dejstvima uspio da spriječi agresora da ovlada doplinom Neretve, najznačajnijim dijelom u Hercegovini. Ovaj korpus je u vrlo složenoj situaciji uspio zahvaljujući hrabrim borcima, komandantima, narodu, koji je sve to izdržao, jer da nije bilo naroda, građana, koji su bili uz borce u svakom trenutku, ni borci ne bi uspjeli u onome što su učinili za BiH”-kazao je Polutak.

sutra će biti obilježena 31.godišnjica formiranja 4.korpusa armije rbih
Sutra će biti obilježena 31.godišnjica formiranja 4.korpusa Armije RBiH

Za hrabrost i doprinos u odbrani BiH 173 pripadnika 4.korpusa Armije RBiH su dobili ratno priznanje zlatni ljiljan, a dodijeljena su i druga ratna priznanja zasluženim pojedincima. Za odbranu  Bosne i Hercegovine svoje živote je dalo 1511 boraca, dok ih je 2938 ranjeno.

sutra će biti obilježena 31.godišnjica formiranja 4.korpusa armije rbih
Sutra će biti obilježena 31.godišnjica formiranja 4.korpusa Armije RBiH

Centralni program obilježavanja 31.godišnjice formiranja 4.korpusa Armije RBiH biće održan u Mostaru, a prigodni programi će se održati i u Konjicu, Jablanici, Prozoru, Stocu i Čapljini. Grad Konjic i Koordinacija boračkih udruženja Konjic će  na Trgu državnosti Alija Izetbegovic sutra, 17.novembra u 11:30,  upriličiti polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju, dok će u svim džamijama na konjičkom području biti proučen Jaꞌsin za duše šehida.

radiokonjic.ba

16.11.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima