22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Udruženje SIN Neretvica u nedjelju organizuje događaj pod nazivom “Tradicionalni način sakupljanja trave-kosci 2023”

Manifestacija “Tradicionalni način sakupljanja trave-kosci” organizuje se već peti put uz pomoć stanovnika Kruščice

Udruženje SIN Neretvica u okviru “Dana Neretvice 2023” u nedjelju 23. jula organizuju događaj pod nazivom “Tradicionalno sakupljanje trave-kosci 2023”. Kao i prethodne četiri godine, ovaj događaj se organizuje uz pomoć stanovnika Kruščice, a održat će se na lokaciji Okruglice/Blazine.

“Cilj održavanja ove manifestacije jeste da se očuva tradicionalni način skupljanja trave, odnosno kosidba. Želimo da očuvamo naše naslijeđe u dolini Neretvice i šire, te da pokažemo mlađim naraštajima  kako se to nekada radilo, te kakav je to način prikupljanja trave” izjavio je za radiokonjic.ba predsjednik Udruženja SIN Neretvica Salih Mustafić.

udruženje sin neretvica u nedjelju organizuje događaj pod nazivom “tradicionalni način sakupljanja trave-kosci 2023”
Salih Mustafić predsjednik Udruženja SIN Neretvica

Pomenuta manifestacija je takmičarskog karaktera, a učestvovati može najviše 15 ljudi odnosno kosaca koji kroz takmičarski dio dokazuju svoje vještine i sposobnosti kada je u pitanju kosidba. Birat će se najbolji kosac, najbolji mah, ali održat će se i nekoliko sportskih takmičenja kao što su bacanje kamena s ramena, skok u dalj, povlačenje konopca i slično.

O programu manifestacije Mustafić je poručio: “U nedjelju u 9 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježju Milaševca, u 11 sati okupljanje i doček gostiju, u 11:30 prijava kosaca za takmičenje u kosidbi, u 13 sati prijava takmičara koji će učestvovati u sportskim takmičenjima u organizaciji LD Neretvica. U 15 sati bi trebali proglasiti pobjednike, a nakon toga bit će održan kulturno-umjetnički program”.

Za pobjednike su pripremljene i nagrade. Tako će prvoplasirani u kategoriji najbolji kosac dobiti staru tradicionalnu kosu braće Buhić. Svakako i ostale pobjednike očekuju prigodne nagrade poručili su iz Udruženja SIN Neretvica.   

Kosci su u svom poslu, u kosidbi trave bili uvijek raspoloženi, nasmijani, uvijek je bilo veselo, a to se upravo održavanjem ovakvih manifesracija, želi očuvati od zaborava.

Iz Udruženja SIN Neretvica pozivaju sve zainteresovane građane, da prisustvuju manifestaciji, kako bi na taj način i oni podržali očuvanje tradicionalnog sakupljanja trave odnosno košenja.

radiokonjic.ba

21.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima