back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Večeras održana promocija knjige “Andrićev skriveni teatar” autora Almira Bašovića

Osim autora, o knjizi su govorili Prof. dr. Dijana Hadžizukić i Prof.dr. Naser Šečerović, a moderator je bila Memnuna Džajić

U okviru manifestacije “Teatar baština ’23” večeras je u Bosanskoj sobi NU Konjic promovisana knjiga “Andrićev skriveni teatar” autora Almira Bašovića.

Autor knjige, dramski pisac, dramaturg i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Almir Bašović za radiokonjic.ba je kazao da je “Andrićev skriveni teatar” knjiga u kojoj je pokušao Andrića pročitati iz perspektive pozorišta i drame. Postoji jedan mit da Andrić nije volio pozorište, ali to ne znači da nije jako dobro poznavao dramu i pozorište.

“Zbog mita koji postoji o tome da Andrić ne voli pozorište, moja teza jeste da su elementi drame i pozorišta postepeno jačali u pripovjedačkoj Andrićevoj prozi, od ranih pripovjetki “Mara milosnica, preko romana “Na Drini ćuprija”, sve do posljednjeg objavljenog romana “Prokleta avlija”. Kao čovjek koji se primarno bavi pozorištem i dramom, pokušao sam sebi objasniti odkud potreba da se uvijek vraćam Andrićevim književnim djelima. Zato jednim dijelom ovo je knjiga koja meni daje odgovor odkud višedecenijsko vraćanje velikoj književnosti, uprkos mojim profesionalnim izborima” izjavio je autor Almir Bašović.

večeras održana promocija knjige "andrićev skriveni teatar" autora almira bašovića
Promocija knjige “Andrićev skriveni teatar”

Osim autora, o knjizi su govorili Prof. dr. Dijana Hadžizukić i Prof.dr. Naser Šečerović.

Govoreći o “Andrićevom skrivenom teatru” Prof.dr. Naser Šečerović je izjavio da je to knjiga koja pokušava da ukaže na dosta različitih stepenova teatralnosti Andrićeve proze, počevši od pojednih motiva, od same strukture, Andrićeve težnje ka objektiviranju onoga što napiše, pa do samih ukazivanja na korijene teatra u vidu ludila i smrti kojim se pozorište na samom početku bavilo.

“Almir Bašović u knjizi nastoji na izvjestan način promijeniti paradigmu u bavljenju Andrićem i njegovom književnošću, i da je izvuče iz dominatnog pristupa čitanja izvana, gdje se u književnosti učitavaju određeni unaprijed zadati stavovi. On pokušava krajnje konkretnim čitanjem u knjizi otkriti jednu izvjesnu perspekivu romana koja je do sada bila upotpunosti zanemarena jer se jednostavno podrazumjeva” poručio je Šečerović.

Prof.dr. Dijana Hažizukić je kazala da je “Andrićev skriveni teatar” knjiga u kojoj se autor književno-kritičkog teksta vraća književno-umjetničkom tekstu.

“Autor knjige je pomenuto djelo čitao iz ugla dramaturga, dramskog pisca i na kraju iz ugla profesora drame. Čitajući Andrića, on je prepoznao niz elemenata u njegovim pripovjetkama, romanima. U knjizi je kao primjer uzeo dva romana i dvije pripovjetke u kojima nam je pokazao odnos likova na način na koji je Andrić strukturirao svoj “teatar”. Vjerujem da će nakon ovog večerašnjeg razgovora i nakon pročitane knjige “Andrićev skriveni teatar”, oni koji se ponovo vrate Andriću, prepoznavati elemnte drame u tom njegovom tekstu” kazala je za radiokonjic.ba Hadžizukić.

Elementima drame u Andrićevoj pripovjedačkoj tehnici, Bašović se bavio još 2011. godine, a ova knjiga čije je pisanje dugo trajalo svojevrsni je dug Ivi Andriću.

večeras održana promocija knjige "andrićev skriveni teatar" autora almira bašovića
Autor knjige “Andrićev skriveni teatar” Almir Bašović

Promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” održana je do sada u Sarajevu, Tuzli i Podgorici, te večeras u Konjicu. Večerašnju promociju je moderirala Memnuna Džajić.

večeras održana promocija knjige "andrićev skriveni teatar" autora almira bašovića
Večeras održana promocija knjige "Andrićev skriveni teatar" autora Almira Bašovića

radiokonjic.ba

25.09.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima