7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Promovisana monografija “Muftije Mostara i Hercegovine”

Promocijom knjige Ahmeda Mehmedovića otvorena manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule”

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic promovisana monografija “Muftije Mostara i Hercegovine” autora Ahmeda Mehmedovića, kojom je otvorena manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule”.  

Uz autora knjigu su promovisali muftija mostarski Salem ef. Dedović i prof. dr Faruk Taslidža, a moderirao je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Ovo je vrlo važna i dragocjena monografija, naučno djelo, temeljito urađena monografija na prvorazrednim historijskim, arhivskim dokumentima do kojih je autor Mehmedović došao radeći više godina u Gazi Husrev begovoj biblioteci na projektu “Leksikon bošnjačke uleme”. Ovo su dopunjeni, vrijedni, novi podaci koji se odnose na biografske i bibliografske podatke o mostarskim i hercegovačkim muftijama u vremenskom periodu čiji je kontinuitet 430 godina. To je bogatstvo učenosti, velikih, znanih ljudi koji su obavljali funkciju mostarskog muftije i govori o bremenitosti i slojevitosti vremena u kojem su djelovali. Mehmedovićevo istraživanje je vrijedna polazna osnova za buduća istraživače, za nova djela za našu kulturu i našu historiografiju” – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

promovisana monografija “muftije mostara i hercegovine”
Muftija mostarski Salem ef. Dedović

Prof. Taslidža je rekao da je autor uložio ogroman trud i da je dugo godina istraživao brojne dokumente, kako bi u knjizi predstavio 41 znamenitu ličnost koja je obavljala ovu funkciju.

“Centralno mjesto knjige zauzima četvrto poglavlje koje govori o Mostarskom muftijstvu. Autor uspijeva precizirati vrijeme osnivanja te institucije, a to je druga polovina 16. stoljeća. Autor u značajnoj mjeri osvježava biografije i bibliografije poznatih i manje poznatih mostarskih muftija. Držeći se tematskog i hronološkog principa autor za svakog muftiju nastoji utvrditi porijeklo, godinu rođenja, stepen obrazovanja, vrijeme službovanja, naučni doprinos i eventualno preciznu godinu smrti. Autor, osim mostarskih muftija, govori i o muftijama koji su djelovali u Blagaju, Ljubinju i Trebinju” – naveo je prof. Taslidža.

promovisana monografija “muftije mostara i hercegovine”
Prof.dr. Faruk Taslidža

Autor knjige “Muftije Mostara i Hercegovine” Ahmed Mehmedović rođen je u Capardama kod Kalesije 1951. godine. Nakon Gazi Husrev begove medrese diplomirao je na Novinarskom institute u Beogradu. Dužnost imama je obavljao u Gornjem Vakufu i Trebinju. Bio je novinar i tehnički urednik Preporoda, Islamske misli i Mualima. Uređivao je listove za djecu Kevser i Amanet. U Gazi Husrev begovovoj biblioteci je radio od 2001. do odlaska u penziju 2016. Objavio je nekoliko značajnih knjiga, a kapitalno djelo mu je “Leksikon bošnjačke uleme”. Radove je objavljivao u brojnim naučnim i periodičnim časopisima. Autor je 15 samostalnih izložbi fotografija, od kojih je jedna bila i u Alhambri u Španiji.

Ovom knjigom polahko zaokružujemo temu o mostarskoj ulemi. Ova kjiga je pisana za dobrobit zajednice, da nam posluži za rasvijetljavanje vlastite prošlosti, kako bismo se snašli u sadašnjosti i budućnosti. I iz ovog djela se vidi da smo mi narod knjige, pera, narod nauke i prosvjete” – rekao je u svom izlaganju autor Ahmed Mehmedović, najavljujući da mu je namjera pisati monografiju i o sarajevskim muftijama.

promovisana monografija “muftije mostara i hercegovine”
Ahmed Mehmedović

Refik ef. Delić je istaknuo da kulturno vjerska manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule”, u sklopu koje je promovisana večerašnja knjiga, u općem društvenom kontekstu ima za cilj afirmaciju islamske tradicije, kulture, baštine, kao i očuvanje bosanskohercegovačke posebnosti našeg identiteta, našeg historijskog kontinuiteta, a u isto vrijeme težeći univerzalnim tokovima općeljudske civilizacije, i da takve zaključke možemo pronaći u knjizi “Muftije Mostara i Hercegovine”.

promovisana monografija “muftije mostara i hercegovine”
Promovisana monografija “Muftije Mostara i Hercegovine”
promovisana monografija “muftije mostara i hercegovine”
Promovisana monografija “Muftije Mostara i Hercegovine”

[email protected]

Foto: radiokonjic.ba/Vehid Šišić

18.09.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima