back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

VLADA HNK: Premijer i ministri sa čelnicima sindikata budžetskih korisnika

Na tragu kontinuiranog dijaloga, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno sa ministrom finansija Adnanom Faladžićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta dr. sc. Rašidom Hadžovićem, danas je održao radni sastanak sa čelnicima sindikalnih organizacija korisnika Budžeta HNK-a koje okupljaju gotovo 6000 članova. Sastanku su prisustvovali čelnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, MUP-a i javne uprave: Goran Miličević, Edina Čomić, Josip Milić, Edin Sarajlić, Vido Marić, Dalibor Alilović i Miron Torlo.

Iskazano je slaganje o tome da godinama postoji kvalitetan i kontinuiran dijalog koji Vlada HNK-a u ovom sazivu održava sa socijalnim partnerima, a koji je ishodio potpisivanjem čak 16 kolektivnih ugovora u proteklih osam godina.

– Na istom je tragu organiziran ovaj sastanak, kako bismo razmijenili nove informacije i prokomentarisali aktuelno stanje. Vlada je, i u tom nemamo razmimoilaženja, ispunila i ispunjava sve odredbe iz kolektivnih ugovora kojima smo, u našem mandatu, osjetno unaprijedili životni i radni standard korisnika kantonalnog budžeta, naročito materijalno-finansijske i radno-pravne statuse zaposlenika u sistemu obrazovanja, policije i javne uprave. No, šta je najvažnije, Vlada je svojim odgovornim ponašanjem i dobrim gospodarenjem finansijama stvorila pretpostavke da se i u nadolazećem periodu može promišljati o daljem poboljšanju ukupnog standarda svih budžetskih korisnika – rekao je premijer Herceg komentirajući današnji sastanak te dodao kako je to osobito važno u svjetlu objektivnih pogoršanja općeg sigurnosnog stanja u svijetu koje sobom uvijek nosi i nove životne, finansijske i svake druge izazove.

Sindikalni čelnici izrazili su zahvalnost Vladi HNK-a, posebno premijeru i resornim ministrima, za sve učinjeno, korektan odnos, osvjedočeno razumijevanje za opće stanje u društvu i izazove sa kojima se korisnici budžeta suočavaju.

radiokonjic.ba/vladahnk.ba

20.10.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima