back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Danas 30.godišnjica od formiranja 4.korpusa Armije RBiH

4.korpus Armije RBiH formiran je 17.novembra 1992. godine u Mostaru.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve, odnosno zona odgovornosti pokrivala je općine Konjic, Jablanicu, Mostar, Nevesinje, Stolac i Č apljinu.Komandanti korpusa bili su: Arif Pašalić, Sulejman Budaković, Ramiz Dreković i Mustafa Polutak. Govoreći o ulozi koju je imao 4.korpus Armije RBiH u odbrani BiH od agresije, nekadašnji komandant i general Mustafa Polutak, kazao je da je 4.korpus svojim djelovanje uspio da odbrani dolinu Neretve od agresora.

“Jedan od glavnih subjekata koji se suprostavio agresiji je i 4.korpus Armije RBiH koji je svojim djelovanjem, aktivnostima i borbenim dejstvima uspio da spriječi agresora da ovlada dolinom Neretve. U vrlo složenoj situaciji 4.korpus Armije RBiH je uspio, zahvaljujući hrabrim borcima, komandantima i narodu, koji je sve to izdržao i bio uz borce u svakom trenutku, učiniti sve ono što je učinio za odbranu BiH”-kazao je Polutak.

Sejo Đulić, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral 4.korpusa Armije RBiH ukazao je,  također, na značaj postojanja ovog korpusa u ratnom period i doprinosu u odbrani BiH.

“Danas kada obilježavamo 30 godina od formiranja 4.korpusa Armije RBiH sa sigurnošću mogu ustvrditi da nije bilo ovog korpusa i da nije bilo dejstava koje su u odbrani činile jedinice 4.korpusa, zasigurno ne bi bilo BiH ovakve kakva jeste. Ono što su jedinice u najjužnijem dijelu BiH odbranile i očuvale je herojstvo o kojem se na teritoriju BiH vrlo malo zna, jer smo se nekako bavili sobom, nismo dovoljno pisali i govorili, ali još uvijek ima živih svjedoka koji moraju i hoće o svemu tome progovoriti i zapisati, kako bi buduća pokoljenja u BiH znali kakve su imali herojske pretke”-istaknuo je Đulić.

4.Korpus Armije Republike BiH činile su sljedeće jedinice:

– 441.motorizovana brigada „Viteška“ – Mostar

– 442. brdska brigada – Stolac

– 443. brdska brigada – Konjic

– 444. brdska brigada – Jablanica

– 445. brdska brigada – Buturović Polje

– 446. laka brigada – Prozor

– 48.brdska brigada – Blagaj

– 449. Istočno-hercegovačka brdska brigada

– 450. laka brigada – Bjelimići

– 4.muslimanska brigada „slavna“

– 4.Izviđačko-diverzantski bataljon.

Za hrabrost i doprinos u borbi 173 pripadnika 4.korpusa Armije RBiH dobila su ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a veći broj boraca odlikovan je i drugim ratnim priznanjima. U odbrani od agresije živote je dalo 1511 boraca, dok ih je 2938 bilo ranjeno. Program obilježavanja 30.godišnjice formiranja 4.korpusa Armije RBiH biće održan u petak, 18.novembra u Konjicu, na Trgu državnosti Alija Izetbegović u 11:30, u organizaciji Grada Konjica i Koordiancije boračkih udruženja Konjic, a potom nastavljen u 14 sati u Mostaru.

radiokonjic.ba

17.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima