Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Danas 34. godišnjica smrti Zuke Džumhura

Ustanova Narodni univerzitet Konjic upriličila Dan otvorenih vrata rodne kuće Zulfikara Zuke Džumhura

Rodna kuća Zulfikara Zuke Džumhura bila je danas otvorena za sve poštovaoce njegovog lika i djela. Zukina rodna kuća je depadans Zavičajnog muzeja Konjic, kojim upravlja Ustanova Narodni univerzitet Konjic, a uposlenik ove ustanove Muhamed Krnjić se zahvalio svima koji su danas bili posjetioci.

“Povodom 34. godišnjce od smrti Zulfikara Zuke Džumhura organizovali smo Dan otvorenih vrata u njegovoj rodnoj kući i želim se zahvaliti svim posjetiocima, kako našim sugrađanima, tako i nastavnici Samiri Bise iz Prve osnovne škole Konjic, koja je dovela učenike, te učenicima i nastavnicima Osnovne škole Vrhbosna iz Sarajeva. Svi smo se prisjetili našeg velikana kroz priče i stalnu postavku o njemu” – rekao je Krnjić.

danas 34. godišnjica smrti zuke džumhura
Muhamed Krnjić

Učenici Prve osnovne škole Konjic Zlata, Edin i Lamija su nam izjavili da danas nisu bili prvi put u Zukinoj rodnoj kući,

“Sviđa nam se ova stara kuća, i sviđa nam se što je u njoj živio Zuko Džumhur. Sviđaju nam se slike, crteži i fotografije” – poručili su mladi Konjičani, koji su upoznati da je to bio poznati bh pisac, koji je volio putovati po svijetu.

danas 34. godišnjica smrti zuke džumhura
Učenici i nastavnica Prve osnovne škole Konjic

Nastavnik historije u Osnovnoj školi Vrhbosna iz Sarajeva Ajdin Mezit, koji je porijeklom iz Konjica, ponosno je govorio svojim učenicma o Zukinom djelu.

“Zuko Džumhur je svakako jedan od najpoznatijih Konjičana. Kada bih vam pokušao predstaviti Zuku, u današnjoj, vašoj perspektivi, on bi bio influenser, jer je putovao svijetom, snimao se, kao što to oni danas rade” – pojasnio je učenicima nastavnik Mezit, istaknuvši da je za njega Zuko Džumhur značajna ličnost, sa bogatim stvaralačkim opusom, te da ga raduje da su njegovi učenici imali priliku da nauče nešto o Zuki.

Drago nam je što smo dobili priliku da posjetimo rodnu kuću Zuke Džumhura i mnogo smo naučili. To treba čuvati” – poručile su sarajevske učenice Amna i Lamija.

danas 34. godišnjica smrti zuke džumhura
Učenici i nastavnci OŠ Vrhbosna Sarajevo

U Zukinoj rodnoj kući se nalaze njegovi autentični rukopisi, objavljeni i neobjavljeni, Zukini lični dokumenti, fotografije njegove porodice, susreti sa poznatim ličnostima, dio fotografija iz njegovog djetinjstva iz Beograda. Također,u rodnoj kući je autentičan namještaj Zukine porodice star stotinu godina, preko 500 kopiranih karikatura koje je muzeju poklonio Konjičanin Safet Hebibović, a tu su i čuveni “đubretarci” koje je Zuko nosio u emisiji “Hodoljublje” – rekao je Muhamed Krnjić opisujući fundus rodne kuće najpoznatijeg Konjičanina.

Zuko Džumhur je rođen u Konjicu 1920.godine. Završio je Likovnu akademiju, a bio je uspješan pisac, slikar, karikaturista, autor putopisa “Hodoljublje”, pisac scenarija za pozorište i film. Družio se sa istaknutim savremenicima svoga doba, a izjavio je: “da je cijeli svijet njegova domovina, a sav ljudski rod njegova porodica”.

Zulfikar Zuko Džumhur je umro u Herceg Novom 27. novembra 1989. godine, a ukopan je, dva dana kasnije, u rodnom Konjicu.

amila@radiokonjic.ba

27.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima