back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic: Otvoren drugi MBL Internacionalni matematički kamp na Balkanu

45 najboljih mladih matematičara i predavača iz 20 država učestvuje u radu kampa

Nakon prošlogodišnjeg uspješno realizovanog prvog Internacionalnog matematičkog kampa na Balkanu (Maths Beyond Limits MBL) u Konjicu, večeras je otvoren drugi matematički kamp, koji će se održavati u Garden Cityju u Konjicu do 27. marta. Organizator je Naučno društvo “Vladimir Prelog” iz Sarajeva.    

Kamp je otvorio Boris Stanković, projektni koordinator Maths Beyond Limits (MBL) Balkan kampa, osvajač svjetskih nagrada iz matematike, rukovodilac Sekretarijata za matematiku u Naučnom društvu “Vladimir Prelog”. On je naveo da mu je drago što su ponovo u Konjicu i što su pokazali da prvi put nije bila slučajnost i da su sposobni da u Bosni i Hercegovini organizuju jedan akademski skup svjetskih razmjera.                                       

“Ovdje su najbolji svjetski mladi matematičari, srednjoškolci, od kojih su neki osvajali zlatne medalje na svjetskim olimpijadama iz matematike, ukupno ih je 45 sa predavačima, a dolaze iz 20 država. U radu kampa učestvuju matematičari iz Brazila, Perua, Indije, Gruzije i drugih država, a predavači su sa Oksforda, Kembridža, Čikaga, Pariza, Bona, Londona. Cilj nam je da približimo nauku, matematiku i njene brojne primjene u stvarnom svijetu, od računarstva, finansija, preko biologije, fizike i drugih nauka. Imao sam čast da ispratim proces četiri moje učenice iz Druge gimazije Sarajevo, koje su primljene na Kembridž i znam koliko im je značilo iskustvo predavača sa Kembridža, koje su upoznale na ovom kampu. Ja sam sretan što smo u Konjicu i nadam se da ćemo da dolazimo još mnogo godina, i da će ova priča biti još više prepoznata i sa lokalnih i državnog nivoa. Cilj nma je da postanemo ekvivalent SFF u svijetu nauke” – izjavio je Stanković naglašavajući da je Grad Konjic jedina administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini koja ih je podržala.   

konjic: otvoren drugi mbl internacionalni matematički kamp na balkanu
Boris Stanković

Asja Ćatić je bila učesnica kampa u Konjicu i prošle godine. Pohađa četvrti razred Druge gimnazije Sarajevo, a uspjela je da se upiše na Kembridž.

“Voljela bih da studiram matematiku. U oktobru prošle godine sam primljena na Kembridž i ukoliko nađem sredstva rado bih tamo studirala. Školovanje na Kembridžu košta oko 55 hiljada funti godišnje. Nas četiri iz BiH smo primljene za ovu školsku godinu, međutim zna se desiti da učenici koji nisu u mogućnosti da skupe sredstva za tu godinu, imaju mogućnost da se upišu naredne godine” – kazala je Asja.

konjic: otvoren drugi mbl internacionalni matematički kamp na balkanu
Asja Ćatić

Emanuel Bojamić iz Splita, učenik trećeg razreda srednje škole, do sada je bio učesnik matematičkih kampova u Hrvatskoj.

“Motiviralo me da dođem ovdje što će biti međunarodna ekipa, što ću upoznati ljude puno jače od mene, i to mi je glavni motiv. Nadam se da ću upoznati dobre ljude, nove prijatelje i poboljšati se u matematici” – rekao nam je Emanuel.

konjic: otvoren drugi mbl internacionalni matematički kamp na balkanu
Emanuel Bojamić

Ženja Frankevič iz Ukrajine je bila učesnica prošlogodišnjeg kampa u Konjicu.  

“Ovaj kamp mi se mnogo sviđa i ove godine sam sve svoje planove promijenila i svoj raspored prilagodila tako da mogu da dođem u Konjic. Ove godine sam završila srednju školu i planiram da se preselim u Veliku Britaniju ili SAD, gdje ću da nastavim školovanje i nakon toga želim da se bavim istraživanjem na polju matematike” – izjavila je Ženja.

konjic: otvoren drugi mbl internacionalni matematički kamp na balkanu
Ženja Frankevič

Gošća kampa u utorak, 19. marta, biće proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović, a za učesnike će biti organizovan i izlet u Mostar.

konjic: otvoren drugi mbl internacionalni matematički kamp na balkanu
Konjic: Otvoren drugi MBL Internacionalni matematički kamp na Balkanu

radiokonjic.ba

18.03. 2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima