16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjičanin Elmedin Ćibo osvojio drugo mjesto na takmičenju “Best Young Driver” 2023

Internacionalno takmičenje ”Best Young Driver” održano je 7. oktobra 2023. godine u Beču (Austrija) pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke organizacije FIA Region I.

Domaćin takmičenja je bio Austrijski automobilski, motociklistički i turing klub (ÖAEMTC), a pored kluba domaćina učestvovali su i klubovi iz Kenije (AAK), Slovenije (AMZS), Bocvane (EA991), Velike Britanije (IAM RoadSmart), Mađarske (MAK), Poljske (PZM), Bugarske (UAB), Španije (RACE) i Belgije (RACB)

Elmedin Ćibo (Konjic) i Adis Potura (Sarajevo), najbolji mladi vozači iz Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, predstavljali su BIHAMK na ovom prestižnom takmičenju. Vođe tima ispred BIHAMK-a bili su Silma Muminović i Anel Raščić.

Konkurencija je bila vrlo jaka, ne zbog samih vozačkih sposobnosti već što su učesnici iz većine evropskih zemalja imali bolje uslove za pripremu, Centre za sigurnu vožnju sa kojima su se susreli ranije nego mi iz Bosne i Hercegovine. Mi se nismo pripremali u Bosni I Hercegovini, pozvali su nas iz Auto-moto Saveza Slovenije, u njihov Centar za sigurnu vožnju i puno toga smo imali za naučiti od njih” kazao je Elmedin.

konjičanin elmedin ćibo osvojio drugo mjesto na takmičenju "best young driver" 2023
Konjičanin Elmedin Ćibo osvojio drugo mjesto na takmičenju "Best Young Driver" 2023

 Za titulu najboljeg mladog vozača takmičilo se 22 učesnika, od kojih je bilo šest djevojaka. Takmičenje se realizovalo u Centru sigurne vožnje TEESDORF u Beču, a svi takmičari su morali odraditi šest vježbi na pripremljenom poligonu.

Izazov ovih vježbi je, kako nam je Elmedin kazao, ostati pribran i pravilno reagovati.

Bila je to vježba slalom vozilom, zatim kontrola vozila na mokroj podlozi, off road vožnja, vježba sa kombi vozilom koja je uključivala vožnju unazad, parking i slalom, kočenje vozilom na različitim podlogama i lagani drift.  Najteže je kočenje vozilom na različitim podlogama. Ta podloga napravljena je od katrana i šljunka, a to je  možda gore i od leda.”

Konjičanin Elmedin Ćibo, ostvario je izuzetno dobar rezultat, uprkos jakoj konkurenciji i činjenici da se kao  i Adis Potura pripremao van granica BiH, te pokazao da Bosna i Hercegovina ima mlade koji pokazuju vještine neophodne za dobre i sigurne vozače koji poznaju pravila cestovnog saobraćaja kao i postupanja u slučaju nepredvidivih situacija, saobraćajnih nezgoda i prve pomoći.

Prvo mjesto je osvojio Timo Svetina iz Austrije, a treće Alexander Anastassov iz Bugarske.

radiokonjic.ba/BIHAMK

11.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima